fb
Damespraatjes Damespraatjes

Voetbalmoeders opgelet: Een gratis professionele voetbalclinic voor je kind

Maandagochtend vijf over acht en natuurlijk hebben we haast. Nieuwe dag, nieuwe week, en toch weer wat te lang in bed blijven liggen. Mijn jongste strooit kwistig de hagelslag in het rond en op de vloer ligt nu meer dan op haar boterham. “He, dat doe je weer helemaal verkeerd!” Ik trek het pak uit haar hand en doe voor hoe het wel moet. Vaag bekruipt mij het gevoel dat ik dit niet helemaal goed heb aangepakt……

Vorig jaar startte ik met deze alinea de serie columns die ik voor de website Voetbalouder.nl van de KNVB heb geschreven. De eerste column ging over Positief Coachen, een thema waar ik helemaal achter sta en waar ik ook in mijn boek Moeders langs de lijn, VoetbalmoederHandboek  veel aandacht aan besteed. Heel groot was mijn enthousiasme dan ook toen ik door de Universiteit Utrecht werd benaderd om het onderzoek te promoten dat ze momenteel doen naar de effectiviteit van verschillende soorten complimenten bij kinderen.

Lisanne  van Nijnatten, studente Sociale Wetenschappen maakt onderdeel uit van het team dat het onderzoek verricht: “We zijn op zoek naar  kinderen van 4 tot en met 8 jaar die soms lastig gedrag laten zien.  Die bijvoorbeeld moeilijk stil kunnen zitten, niet luisteren, zich moeilijk aan regels houden. Juist deze kinderen kunnen veel baat hebben bij goede complimenten.

De kinderen die deelnemen aan dit onderzoek mogen gratis  aan een voetbal clinic  meedoen die wordt gegeven door Gianluca Nijholt (FC Utrecht), Rick Kruys (FC Utrecht/FC Volendam) en Gert Kruys (trainer FC Volendam). De datum en locatie hiervan worden nader bekend gemaakt.”

Waarom dit onderzoek?

“Wat fijn dat je zo goed op je stoel blijft zitten”, “Wat kun jij lief samenspelen”. Complimenten als deze zorgen ervoor dat kinderen met gedragsproblemen meer gewenst gedrag gaan vertonen? En maakt het dan uit hoe het compliment precies geformuleerd wordt? Jarenlang hebben psychologen en pedagogen gedacht dat opvoeders kinderen zoveel mogelijk schouderklopjes moeten geven. Tegenwoordig wordt steeds vaker gedacht dat complimenten wel een positieve uitwerking kunnen hebben, maar alleen als ze op de juiste manier worden gebracht. Wat is dan een goed compliment? Zijn sommige complimenten inderdaad “beter” en effectiever in het verminderen van probleemgedrag dan andere? Doel van ons onderzoek is om deze vragen te beantwoorden.”

Wat houdt het onderzoek in?

“Het onderzoek wordt uitgevoerd bij gezinnen thuis. We vragen ouders om hun kind op verschillende manieren een compliment te geven, en observeren vervolgens het gedrag van kinderen op een aantal taken. Ouders wordt gevraagd een vragenlijsten in te vullen die betrekking hebben op de persoonlijkheid en het gedrag van hun kind. Vervolgens nodigen we  ouders uit om twee weken lang te oefenen met het geven van complimenten op een bepaalde manier. Na deze twee weken komen we nog één keer bij de gezinnen thuis om eventuele veranderingen in het gedrag van het kind te observeren.”

Heb je een kind tussen 4 en 8 jaar oud met soms lastig gedrag en wil je meer informatie over en/of deelnemen aan dit onderzoek? Neem dan contact met Lisanne Nijnatten via [email protected] of telefonisch op 06-54798957.

Sandra Blikslager, Hoofdredacteur damespraatjes.nl

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook