fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf tips voor singles die al een lange relatie achter de rug hebben

Bijna één op de drie mensen leeft zonder partner. Zij zijn single. Maar de ene single is de andere niet. Waar de media vaak kiezen voor het beeld van de jonge, zoekende, als dan niet happy single, is de realiteit veel genuanceerder. Veel mensen zijn bijvoorbeeld plots opnieuw single omdat een lange relatie is stukgelopen of omdat hun partner is overleden. Anderen hebben hun carrière alle ruimte gegeven, en voelen pas op latere leeftijd de behoefte aan een langdurige relatie.

Maureen Luyens en Griet Demeter, auteurs van  De nieuwe Single, wat als je (opnieuw) alleen bent, gaven ons de vijf volgende tips:

1. Probeer te ontdekken waarom je single bent. Heb je ‘de ware’ nog niet gevonden? Is het je eigen keuze om single te zijn? Misschien dacht je na enkele korte relaties: ‘Ik kan niet samenleven met iemand. Ik wil mijn vrijheid behouden.’ Of had je redenen om je van de liefde af te wenden? Had je geen goede voorbeelden? Was je bang om je te binden? Het is goed om te achterhalen waarom je single bent, zeker als je klaar bent voor een (nieuwe) relatie.

2. Laat je gevoelens toe. Wanneer je opnieuw single bent, kunnen je gevoelens heel hevig zijn, en bovendien erg wisselen. Geen twee dagen zijn gelijk. De ene dag voel je je verbitterd en denk je: ‘Hier raak ik nooit uit, het leven heeft geen zin meer.’ Maar op een andere dag kun je evengoed opluchting ervaren en wil je je leven een nieuwe wending geven. Dan denk je: ‘Ik laat niet meer met me sollen’, ‘Ik wil niet langer verdrietig zijn’ of ‘Ik wil van mijn woede af’. Laat die verschillende emoties toe. Je gevoelens onderkennen is nodig om je pijn en verdriet te verwerken.

3. Koester je vriendschappen. Singles die recent alleenstaand zijn geworden, zoeken soms meteen naar een nieuwe partner. Maar misschien is het beter om de lat niet te hoog te leggen. Gewoon nieuwe mensen leren kennen of de banden met oude vrienden weer aanhalen kan een belangrijke eerste stap zijn.

4. Verlies de positieve kanten van single zijn niet uit het oog.
Als single heb je meer tijd voor jezelf. Niet alleen puur meetbare tijd, maar ook mentaal ervaren veel singles meer ruimte en vrijheid. Als je voor een co-ouderschapsregeling gekozen hebt, zul je je in je eerste kindvrije weken waarschijnlijk wat verloren voelen. Maar gaandeweg zie je vast ook de voordelen. Je kunt uitnodigen wie je wilt, je kunt volop voor je hobby gaan, je kunt in je eigen tempo leven.

5. Blijf een beetje single als je opnieuw voor de liefde kiest.
Neem voldoende ruimte voor jezelf en gun elkaar een eigen vriendenkring.  Je vrienden die je al jaren kent uit je singletijd, vinden het vast fijn om je te ontmoeten zonder dat je partner er de hele tijd bij is. Maak ook eens alleen een uitstapje en blijf je eigen horizonten verkennen.

Bestel De nieuwe Single op Bol.com

Maureen Luyens is psycholoog-seksuoloog en relatietherapeut. In het Universitair Ziekenhuis Leuven begeleidde ze meer dan dertig jaar lang zowel koppels als individuen met relationele en/of seksuele problemen.

Griet Demeter is verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent. Ze doceert psycho-sociale hulpverlening en is vrijwilliger voor gescheiden mensen.

de-nieuwe-single-maureen-luyens-griet-demeter

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook