fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf tips om slakken uit de tuin te verjagen

Ik ben gek op tuinieren. Ik word rustig van het wroeten in de aarde, ik word blij van mooie bloeiende planten. Waar ik echt een gruwelijke hekel aan heb, zijn naaktslakken. Ik vind ze smerig en ik vind ze lamlendig. Vieze beesten vind ik het. Erger vind ik het dat ze mijn planten opvreten. Vorig jaar kreeg ik van mijn oude overbuurman kleine Afrikaantjes. De plantjes met oranje bloemen had hij zorgvuldig gekweekt. Ik zet de fleurige plantjes in de grond. Toen ik de volgende dag uit bed kwam, kon ik mijn ogen niet geloven: er stonden nog wat zielige steeltjes in de grond. De rest van mijn Afrikaantjes waren opgevreten door de slakken.

Ook de sla van onze moestuintjes is slachtoffer geworden van het naaktslakken-front. Rucola vinden ze kennelijk niet lekker, want die staat er nog.

Weg met die slakken

Hoe kun je ervoor zorgen dat de slakken in een andere tuin tekeer gaan en niet in je eigen tuin?

  1. Slakken houden niet van droogte en niet van warmte. Als je je tuin regelmatig schoffelt droogt de aarde sneller uit. Slim is om je tuin ’s ochtends water te geven, zodat de aarde in de avond weer droog is. Aan droge aarde hebben slakken een hekel en blijven ze misschien wel weg.
  1. Knoflook is giftig voor slakken. Slakken gaan knoflookplanten uit de buurt. Ook komen ze niet in de buurt van planten die zijn bespoten met knoflook-extract. Spuiten dus maar!
  1. Als je de slakken niet gelijk wilt uitroeien, is er ook een vriendelijke manier om ze uit je tuin te bonjouren. Leg een uitgeholde meloen in je tuin. De slakken eten er van en ’s ochtends kun je de beestjes makkelijk eruit halen en ergens anders naar toe brengen, bijvoorbeeld in een plantsoen of bosjes.
  1. Lok vogels naar je tuin. Hang vogelhuisjes op. Vogels eten slakken. Mooier kun je het niet hebben. Ook egels en padden hebben graag slakken op hun bord.
  1. Tenslotte een mooie om te proberen: meng koffiedrap (zonder filter) door de aarde. Houd de aarde ook gelijk luchtig en slakken vinden het maar niks.

Geen zout strooien

Zout op de slakken strooien is niet aan te raden; de slakken lossen dan op. Op een uiterst pijnlijke manier. En hoewel ik geen fan ben van die vieze beesten, gaat me dat te ver. Heb jij een goede tip om slakken uit je tuin te weren? Laat het ons weten!

Karin van Leeuwen (44 jaar) schrijft vanuit haar eigen bedrijf De Gooise Pen en is drukker dan ooit. Heeft twintig jaar voor kranten gewerkt en schrijft blogs voor Damespraatjes. Ze woont samen met Robert Brekelmans en hun twee boenders Bob en Tom in ’t Gooi. Naast schrijven is lezen een grote hobby. De andere passie is sporten; heel wat uurtjes brengt zij door in de sportschool om een spinning-, pump-, of bodybalanceles te volgen. Sinds kort is ze regelmatig op het voetbalveld te vinden om het team van haar oudste te coachen.

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook