fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf tips om duurzaam met elektronica om te gaan

Af en toe kan ik schrikken van het aantal apparaten dat we in huis hebben. In iedere ruimte ligt er wel iets dat moet worden opgeladen. Mijn telefoon, i-Pad, e-reader, mijn garmin, mijn boombox en ga zo maar door. Ik vraag me wel eens af, hoe duurzaam en verantwoord is dit nu allemaal. Maar ik sus me dan met de gedachte dat mijn e-reader er voor zorgt dat er heel veel boeken niet gedrukt hoeven te worden. En mijn telefoon vervangt apparaten die ik vroeger los had, zoals een rekenmachine, fototoestel, radio etc. Van een vriend kreeg ik tips om toch wat duurzamer met mijn apparaten om te gaan. Graag deel ik ze met je!

Vijf tips om zo duurzaam mogelijk met elektronica om te gaan

1. Koop duurzame merken. Je kunt natuurlijk zelf nagaan waar, hoe en onder welke omstandigheden je apparaat is gemaakt. Maar er bestaan ook sites die de duurzaamste merken voor je op een rij hebben gezet. Google “hoe duurzaam is dit merk” en je vraag wordt beantwoord.

2. Wees zuinig op je spullen. Ben je voorzichtig met je spullen dan doe je er vermoedelijk veel langer mee. Persoonlijk kan ik blij worden van spullen waar ik lang mee doe.

3. Repareer je apparaat. Ben je hartstikke voorzichtig geweest en is bijvoorbeeld je telefoon toch stuk gegaan? Koop niet meteen een nieuwe, maar laat je telefoon repareren. Dat bespaart je niet alleen een hoop geld, maar je draagt er ook aan bij dat er minder geproduceerd hoeft te worden. Tip: wil je je Samsung Galaxy s8 repareren? Gaan niet zelf aan de slag maar vraag een expert, bijvoorbeeld Therepairhouse.com

4. Laad niet langer op dan nodig is. Gebruik je een apparaat eigenlijk helemaal niet zo vaak, zoals ik bijvoorbeeld mijn Garmin, haal hem dan van de oplader en laad ‘m pas weer op vlak voordat je gaat fietsen of wandelen. Trouwens, mijn Garmin gebruik ik steeds minder, omdat ik op mijn smartphone nu een app heb die mijn kilometers bijhoudt en me navigeert.

5. Lever je oude apparaten in. Er zijn mensen die hun oude telefoons, koffiezetapparaten, computers etc. eindeloos bewaren. Waarom zou je dat eigenlijk doen? Soms kun je er een ander mee helpen, bijvoorbeeld door je oude telefoon aan een goed doel te geven. En het ruimt enorm op in huis als je oude apparaten inlevert. Dat kan trouwens op meer plekken dan je denkt, bijvoorbeeld bij je supermarkt, drogist of een elektronicazaak. Gratis, zonder dat je een nieuw product hoeft aan te schaffen.

We zijn heel benieuwd of je deze tips als waardevol ervaart. En of jij misschien ook nog tips voor ons hebt. Laat je het ons weten via de comments onder dit artikel? Vinden we leuk :-).

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook