fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf tips om de was te doen als je op vakantie bent

wassen vakantie was

Het huishouden op de camping vind ik geweldig. De twee weken dat ik samen met mijn mannen in de vouwbakken bivakeer laat ik de boel de boel. Soms word ik het zat. Kan ik mijn slippers niet meer vinden. Of dat T-shirt dat ik NU aan wil. Dan ga ik opruimen. Dat houdt in: ik mik kleding in de tassen, gooi schoenen in een krat en maak stapeltjes van mijn boeken, tijdschriften en papieren.

Vervolgens ga ik stofzuigen. Dat doe ik met de stoffer. Daarmee veeg ik alles, hopsa, zo de tent uit. In nog geen vijf minuten klaar. De afwas doet De Man. Mijn verantwoording is de was. De Was. Een grote druk op mijn schouders. Hoe makkelijk is het een mand vol de in de wasmachine te proppen, programmaatje instellen en draaien met die hap. Na anderhalf uur, deurtje open, knijpers zoeken en ophangen.

Natte kledder

Op de camping gaat dat anders. Er zijn machines. Kost zes euro per keer. Maar dat betekent dat ik eerst een enorme tas vol moet zien te verzamelen en als ik dat heb kan ik wassen. Maar oke, dat is te doen. Maar dan. In het verleden gebeurde het dat ik de tijd van de campingwasmachine vergat en dat mijn natte kledder kleren op een grote hoop boven op de wasmachine waren gedeponeerd. De helft lag op de smerige grond.

Shampoo en zout

Dit jaar doe ik de was op de hand. Ja. Op de hand. Heeft als bijkomend voordeel dat ik rustig word van het sopje in de emmer. Krijg je die was dan wel goed schoon? Nou ik vind van wel. Ik heb wat tips verzameld. Doe er je voordeel mee als je op vakantie bent.

  1. Neem een fles shampoo mee. Handig om bijvoorbeeld vette kragen en andere vlekken uit kleren te verwijderen. Gewoon een klodder op de vlek knijpen en even laten intrekken. Als je handwasmiddel bent vergeten, kun je ook met shampoo je was doen.
  1. Zorg ervoor dat je twee wasbakken, emmers of teiltjes hebt. In de een was je, in de ander spoel je. Gooi niet alle kleuren bij elkaar, maar sorteer. Een wit shirt met een rode sok kan er voor zorgen dat je opeens een roze shirtje hebt.
  1. Wat je beslist in je vakantieonderkomen moet hebben: zout. Is voor veel zaken goed. Stinkende sneakers? Even zout erin strooien, nachtje erin laten en ’s ochtends leeg kloppen. Wat kan zout voor de was betekenen? Nou, als je een bloedvlek op je lichte shirtje hebt, kun je het eerst in laten weken met water en zout. Daarna wassen met warm water en wasmiddel. Of shampoo. Net wat je voor handen hebt.
  1. Handig schijnt de Scrubba waszak te zijn. Een kleine, draagbare wasmachine. Uitgevonden door een Australiër. Het is zak die waterdicht is en waarmee je snel je kleding schoon kan krijgen. Je doet er ongeveer drie liter water in tezamen met zeep of shampoo en dan wrijf je de zak tussen je handen flink en heen weer. Daarna de was ophangen en klaar.
  1. De belangrijkste tip: zorg er voor dat je kleren goed droog zijn. Alleen dan blazen de bacteriën de aftocht.

Was jij als je op vakantie bent? Hoe doe je dat? Deel je tips in de comments onder dit artikel. Wij zijn razend benieuwd!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook