fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf tips bij het overstappen naar een andere zorgverzekeraar

Ik heb me voorgenomen dit jaar er op tijd bij te zijn. Waarbij? Bij het onder de loep nemen van mijn zorgverzekering. Dat neem ik me elk jaar voor, maar dan ben ik druk met allerlei andere zaken en schiet het er weer bij in. Zeker is dat de zorgverzekering 2018 verandert. Dat de premie en het eigen risico omhoog gaan. Dus ik ga er werk van maken.

Waarnaar ik vooral kritisch wil kijken, zijn de huidige dekkingen en voorwaarden. Het eigen risico is nu, voor iedereen, driehonderdvijfentachtig euro. Of dat volgend jaar verandert, is nu nog niet bekend.

Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan vanaf half november tot en met december 2017. Wie dat doet voor 1 januari 2018 hoeft zelf niets te doen; je oude verzekering wordt dan opgezegd. Overstappen kan tot eind februari en als je het later doet dan 1 januari, moet je zelf je verzekering opzeggen.

Waar moet je op letten als je verzekeringen vergelijkt?

  1. Kijk naar de afspraken die worden gemaakt. Zorgverzekeraars maken elk jaar afspraken met ziekenhuizen over de vergoeding die wordt gegeven voor de zorg. Dan kan het gebeuren dat je misschien niet meer zelf je huisarts of ziekenhuis mag kiezen.
  1. Vergelijk de premies van de basisverzekeringen. Hoewel de inhoud van het basispakket bij alle zorgverzekeraars gelijk zijn, kunnen zij wel verschillende premies hanteren. Wees daarop alert.
  1. Kijk naar je huidige situatie. Welke verzekering past op dit moment het beste bij jou? Onderzoek of je aanvullende verzekeringen nodig hebt. Ben je bijvoorbeeld niet van plan zwanger te worden, dan heb je daarvoor geen dekking nodig.
  1. Shop rustig aanvullende verzekeringen bij andere maatschappijen. Het is namelijk niet verplicht om je basisverzekering en aanvullende verzekeringen bij de zelfde maatschappij af te sluiten. Die kun je dus rustig bij een ander inkopen.
  1. Houd rekening met een wachttijd als je overstapt. De zorgverzekeraar mag een wachttijd aanhouden als je overstapt. Dat houdt in dat je sommige kosten niet gelijk vergoed krijgt. Stel dat je een nieuwe kroon moet, dan kan het zijn dat die kosten uit de tandartsverzekering een maand of zes op zich laat wachten.

Het loont zeker de moeite om te onderzoeken of een verzekering bij een andere aanbieder geschikter voor jou is. Gewoon even voor gaan zitten, een zondagmiddagje zorgverzekering vergelijken. Ga ik ook doen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook