fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen waarom jij yoga een kans moet geven

Yoga, het is onderhand zo geïntegreerd in onze samenleving dat je bijna raar wordt aangekeken als je het nog nooit geprobeerd hebt. Dat merk je bijvoorbeeld aan de talloze yogastudio’s en de ontelbare hoeveelheid yogamerken met de mooiste kleding. Moet jij jezelf overtuigen om te beginnen met yoga? Leest dan deze vijf redenen waarom je yoga een kans moet geven. Met een paar keer per week pluk je er al de vruchten van voor je lijf.

Yoga maakt je hele lichaam sterk en flexibel
Iedereen weet dat sporten goed voor je is, maar van ‘traditionele’ sporten als fitness, hardlopen, en fietsen krijg je korte spieren.  Van yoga krijg je zowel sterke als flexibele spieren door de combinatie van verschillende oefeningen en houdingen die je voor langere tijd vasthoudt. En dat heeft veel voordelen: zo verbeter je je lichaamshouding die bij de meesten van ons behoorlijk slecht is vanwege onze huidige manier van leven met veel zitten. En heb je vaak rug- en of nekklachten? Ook dat verdwijnt als sneeuw voor de zon! Dit komt door de vele voorover buigingen, achterover buigingen, extensies en gedraaide houdingen die je doet tijdens yoga. En ook fijn: het versterkt je botten zodat je minder kans hebt op botontkalking!

Yoga leert je ontspannen en inspannen op de goede momenten
Je zenuwstelsel regelt onbewust meer dan je denkt: de mate waarin jij je ontspannen of gestrest voelt is allemaal terug te voeren op je zenuwstelsel Wanneer je heel erg gestrest of juist niet vooruit te branden bent, betekent dit dat dat je zenuwstelsel een tikkeltje in de war is. Door middel van yoga krijg je meer controle over dit stelsel, zodat je makkelijker kunt schakelen tussen inspanning en ontspanning. Zie yoga als een soort reset van je zenuwstelsel. Op deze manier kan je ruimte maken op plekken in je lichaam waar je voorheen misschien spanningen of blokkades voelde. Die zorgen ervoor dat energie niet goed door het lichaam kan stromen. Met yoga kan je je lichaam dus bewuster en efficiënter leren benutten.

Yoga draagt bij aan de basis van een gezonde levensstijl
Je kent het wel: je wilt gezonder leven, maar je wilt meteen ALLES aanpakken. Sporten, diëten, vaker naar buiten, mediteren, etc. Omdat je zoveel tegelijk wilt, verlies je de focus en val je eerder terug in oude gewoontes. Begin gewoon eens met yoga en focus daarop. Je zult merken dat als je voor je lichaam zorgt met yoga, het oppakken van andere gezonde gewoontes meer vanzelf zal gaan. Door yoga ga je bewuster leven en bewuster met jezelf en je lichaam om.  Zo houd je je lichaam en geest gezond en kun je met zoveel mogelijk energie achter je doelen aan.

Yoga helpt je nare ervaringen te verwerken
Als er iets naars gebeurt in ons leven, is het onze eerste reactie om het te onderdrukken en weg te stoppen. Daardoor verwerken we het niet echt en blijft het onbewust op de achtergrond aan je vreten. Dit doet wat me je lichaam. Denk aan bepaalde spanningen in je lijf, emotionele blokkades, minder energie en zelf lichaamsonderdelen die minder goed functioneren. Yoga leert je de connectie te maken tussen lichaam en geest. Meestal als er iets in ons lijf aan de hand is, valt het terug te leiden naar een bepaalde probleem in je hoofd. Verschillende fysieke houdingen, ontspanningsoefeningen en meditaties kunnen je helpen met het verwerken van oud zeer.

Yoga laat je beter slapen
We hebben het allemaal razend druk, zijn dag en nacht bereikbaar en hollen van afspraak naar afspraak. Dan is het soms lastig om de uitknop te vinden in jezelf. Door alle drukte van buitenaf ratelen onze hersenen door als een soort stoomtrein, ook ’s avonds als je net lekker naar bed wilt. Één op de vijf Nederlanders heeft slaapproblemen bleek laatst uit onderzoek. Yoga helpt je om je zintuigen en gedachten tot rust te brengen. Dit helpt je kalmeren en dingen los te laten voor je naar bed gaat. Zonder al die ratelende gedachtes lukt slapen veel beter en raak je sneller in een diepe slaap.

Nog niet overtuigd? Een leuke outfit shoppen bij Urban-goddess.com: yoga & active wear vinden wij behoorlijk goed werken.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook