fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen waarom je je kind maar beter voor bijles kunt opgeven

Zondagavond. We hebben net gegeten, ik buik wat uit als Bob zijn rekenhuiswerk onder mijn neus schuift. “Kan je me helpen mam?” Sinds hij in groep 5 zit krijgt hij huiswerk. Ik had dat vroeger niet. Ik kan me herinneren dat ik werkstukken thuis schreef, maar niet dat ik thuis zat te zwoegen op redactiesommen. Ineens moet ik denken aan de stress van zondagavonden. Dat mijn wiskunde niet af was, omdat ik het niet snapte. Dat ik met kromme tenen mijn vader probeerde te volgen als hij ingewikkelde sommen uitlegde. Geen zin in, als het zover is, ga ik dat anders doen.

Kinderen van vrienden worden tegenwoordig begeleid bij hun huiswerk. Niet door hun ouders, maar door bijles docenten. Die helpen waar dat nodig is. En je kids hun mobiel moeten wegleggen zodat ze niet worden afgeleid tijdens hun werk. Wat een verademing. Want als ze klaar zijn met hun bijles, dan zijn ze ook vaak echt klaar. Kunnen ze daarna sporten, eindeloos gamen en appen met hun vriendinnen. En jij hoeft geen strijd meer te leveren. Ze niet achter hun vodden aan te zitten. Niet continu vragen “Heb je je huiswerk nu al af?”

Bijles geeft rust

Ik heb zelf veel gevoel van taal. Speel graag met woorden. Met cijfers daarentegen heb ik niks. Mijn vriendin heeft dat net zo. Haar zoon krijgt bijles en daar is mijn vriendin heel blij mee. Waarom is bijles een verademing? We zochten het uit.

  1. Bijles voorkomt stress. Als je kind moeite heeft met een bepaald vak, vindt ie het vanzelfsprekend niet leuk daarvoor huiswerk te maken. Met als gevolg dat hij zijn huiswerk niet af heeft en misschien wel met pijn in zijn buik de volgende dag in de klas zit.
  1. Rust in huis. Het is helemaal niet leuk als je als ouder continu moet vragen of je kind voor alle vakken zijn huiswerk af heeft. Voor jou vervelend, maar ook voor je zoon of dochter die op jouw steeds terugkerende vraag steeds geïrriteerder gaat reageren.
  1. Meer concentratie. Als je kind bijles krijgt in bijvoorbeeld wiskunde is hij daarmee een uur geconcentreerd mee bezig. Het cijfer voor het vak waarmee je kind moeite heeft, kan worden opgekrikt als extra tijd wordt besteed aan een struikelvak.
  1. Hogere concentratie. Een kind dat één op één wordt begeleid bij een voor hem moeilijk vak is veel geconcentreerder met de leerstof bezig. Daardoor onthoudt hij het beter.
  1. Rust voor ouders. Basisschool huiswerk is nog te doen, maar soms kan huiswerk van het voortgezet onderwijs behoorlijk ingewikkeld zijn. Fijn als iemand anders het dus kan uitleggen zodat jij je hoofd er niet over hoeft te breken.

Bijles is dus in veel situaties een win-win situatie en voorkomt een berg stress waarop niemand zit te wachten. Wil je wel dat je kind bijles krijgt, maar wil je het niet opgeven bij een peperduur bijlesinstituut? Kijk dan eens op Bijles4Scholier.

Hoe doe jij dat? Help jij zelf het kind? Of komt er iemand bijles geven? Wij zijn heel benieuwd. Praat mee met ons in de comments onder dit artikel.

Reageer ook