fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen waarom hot yoga zo goed is voor je lichaam

Uitgerust ploft Bianca op mijn bank. “Koffie?” vraag ik. Ze schudt haar hoofd, heeft liever een kop thee. Ze heeft net haar hot yogales gehad, vertelt ze. Hot yoga? “Ja, ontzettend leuk. Doe ik al een tijdje en ik voel me er zoveel fitter door. Eigenlijk moet je een keer mee, Ka, weet zeker dat jij het ook leuk vindt.”

Voordat ik mijn warme sokken en comfortabele kleding uit de kast trek, wil ik me eerst eens even verdiepen in de materie. Want ik vind het gek, sporten in de hitte. En als ik iets gek vind, dan zoek ik het uit. Tot op de bodem. Dus belde ik met iemand die er verstand van heeft: Sharon Vreugdenhil. “Nee joh, yoga in veertig graden is de normaalste zaak van de wereld,” antwoordt Sharon.  Zij weet waarover ze praat; ze is sinds vijf jaar eigenaar van Hot Yoga Studio Gooi. De eerste keer dat zij hot yoga beoefende, vergeet ze nooit meer. “Ik was flink bezweet, uitgeput en een ervaring rijker. En ik wist gelijk: ik wil deze vorm van yoga kunnen geven.”

Voor iedereen geschikt
Yoga komt oorspronkelijk uit India. De houdingen worden daar onder heel warme temperaturen gedaan. Eigenlijk is hot yoga dus heel natuurlijk en wordt het Indiase klimaat nagebootst. Hot yoga is voor iedereen geschikt. Vooral mensen die zittend werk hebben, kunnen hun voordeel ermee doen. De bewegingsvorm zorgt voor een goede houding, gewrichten worden soepeler en de ruggengraat wordt uitgerekt. Ben je geblesseerd? Geen punt, juist de warmte kan blessures verhelpen en voorkomen.

Waarom het goed is
Sharon is nog steeds blij dat ze haar hart volgde en haar opleiding tot gecertificeerd Hot Yoga docent afrondde bij Absolute Yoga in Thailand. Dat het populair is blijkt wel; maar liefst twintig lessen worden in haar studio gegeven. Ik wil best met Bianca mee voor een les, maar eerst wil ik weten waarom hot yoga zo goed voor een mens is. Moeiteloos lepelt Sharon de redenen om het te beoefenen op.

1. Veilig oprekken. De warmte zorgt ervoor dat spieren, bindweefsel en gewrichten op een veilige manier opgerekt worden. Bovendien stimuleert het de genezing van bestaande blessures.

2. Geen temperatuur verlies. Door in een verwarmde ruimte te trainen verliest je lichaam geen temperatuur aan de ruimte.

3. Verandering van niveau. De combinatie van de warmte en de yogahoudingen geeft je lichaam de kans om op een diep niveau te veranderen.

4. Je wordt er schoner van. De warmte stimuleert ook het reinigingsproces, je gaat zweten en raakt daardoor afvalstoffen kwijt.

5. Je krijgt er een krachtig lijf van. De houdingen combineren kracht, flexibiliteit, balans en uithoudingsvermogen. Je inzet wordt beloond met een sterker, slanker en lenig lichaam.

Dat klinkt geweldig. “Dus je gaat mee?” vraagt Bianca. Ik knik. Want ik ben nu wel razend nieuwsgierig geworden. “Neem een extra handdoekje mee, want je gaat zweten als een otter,” adviseert mijn vriendin. Volgende week is het zover, ik ben benieuwd!

Heb jij ervaring met hot yoga? En? Wat zijn volgens jou de voordelen ervan? Wij zijn heel benieuwd, deel het met ons in de comments onder dit artikel. Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden dan kun je voor € 12 een proefles volgen en de 2e les binnen die week is dan gratis bij Hot Yoga Studio Gooi.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook