fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf redenen om een eetbank aan de eettafel te zetten!

Eigenlijk waren mijn ouders super hip in de jaren tachtig; in de keuken aan de keukentafel hadden zij aan een kant een bank staan. Mijn moeder en ik zaten elke dag op de eetbank, terwijl mijn vader en broer op een stoel zaten. Niemand had dat, wij wel. En het zat gewoon ook heel lekker.

De keuken van mijn ouders was niet groot, maar de ruimte werd optimaal benut. Zo was er ruimte voor een tafel waaraan we met z’n vieren konden zitten. ’s Ochtends zaten mijn vader en ik eraan; de early birdies van het gezin. We ontbeten uitgebreid, wisselden een paar woorden maar lazen vooral de ochtendkrant. Op gezellige dagen sprong Poes tijdens het avondeten op het bankje, tussen mijn moeder en mij in. Our house was a very very fine house.


Laatst waren we bij kennissen en toen ik de kamer in liep, viel het me onmiddellijk op: zij hadden ook een industriële eetbank aan hun robuuste eettafel geschoven. Dat zag er waanzinnig mooi uit en mijn gedachten gingen terug naar de eettafel in de keuken van mijn ouders. De bank van de kennissen was een stuk langer, met gemak kon je daar drie mensen op kwijt. Ik overweeg zelf ook weer een eetbank.

Je kunt nog meer gasten uitnodigen

Ken je dat? Je wilt een etentje organiseren en gaandeweg nodig je weer net teveel gasten uit. Dat betekent opgepropt naast elkaar aan de eettafel zitten. Op stoelen die overal uit huis worden gehaald. Als je een eetbank hebt, kun je meer gasten aan tafel hebben. Als ze een beetje inschikken, is dat geen probleem.

Je kunt meer spullen kwijt

Een ander handig bijkomend voordeel van een eetbank, is dat je exemplaren kunt kopen waarin je spullen kunt opbergen. Zo zijn er banken die laatjes hebben of banken waarvan je het zitkussen kunt optillen. Daaronder kun je spullen kwijt. Bijvoorbeeld klein keukenapparatuur dat je niet dagelijks nodig hebt. Ideaal toch?

Het doorbreekt een patroon

Een eetbank aan je eettafel aanschuiven, heeft een heel speels en leuk effect op de rest van je interieur. Het doorbreekt een patroon want ‘normaal’ is vier of zes stoelen aan een tafel zetten. Als je kiest voor bijvoorbeeld een industriële eetbank, kun je tegen die bank stoelen in een heel andere stijl neerzetten. Of je kiest voor eenheid aan je tafel. Wat je ook kiest: er zijn talloze mogelijkheden.

Het kan voordeliger zijn

Misschien heb je net als ik de gave om altijd als een blok te vallen voor de duurste meubelen. Ik zie dan stoelen die ik echt, echt heel mooi vind en dat zijn dan ook gelijk de duurste stoelen. Als jij dat herkent, dan kan een eetbank een goed alternatief voor de soms toch prijzige eetkamerstoelen zijn. Een eetbank is doorgaans goedkoper dan drie of vier eetkamerstoelen. Dus een mooie manier om geld te besparen.

Je doet je kids er een plezier mee

Let maar op: op het moment dat jij een eetbank aanschaft, zal het de favoriete zitplaats van je kind worden. Kinderen vinden het namelijk heerlijk om op een bank aan tafel te zitten. Zo kunnen ze lekker knutselen, lezen of gamen aan tafel, terwijl ze in kleermakerzit of op hun knietjes op de eetbank zitten. Ook lekker een boterhammetje eten of een kop thee in de middag drinken is een feestje op de eetbank aan de grote tafel.

Reden genoeg dus om, als je een andere eettafel plus zitplaatsen overweegt, je te verdiepen in een eetbank.

Foto door Marta Wave via Pexels

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook