fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf onnodige oogbeschadigingen die oogartsen te vaak tegenkomen

oogbeschadigingen

Ik draag sinds mijn zeventiende zachte lenzen en heb bewust voor maandlenzen gekozen. Ik kan nog wel eens wat slordig zijn met het schoonmaken van mijn lenzen en dan is elke dag een setje per maand ideaal. De opticien waar ik elk half jaar mijn ogen laat controleren, blijft erop hameren dat ik ze elke dag goed moet schoonmaken. Omdat ik anders onnodig bij oogarts zit.

De opticien waar ik al jaren kom, heeft regelmatig contact met een oogarts in een ziekenhuis om advies voor zijn klanten te vragen. Vandaar dat hij weet dat er te veel mensen op het spreekuur komen met onnodige oogbeschadigingen. Van die oogarts kreeg hij een top 5 die we graag met jullie delen. Want je moet er niet aan denken dat je iets aan je ogen gaat mankeren. En al helemaal niet als dat niet nodig was geweest!

1. Droge ogen negeren

Als je last hebt van droge ogen en daar niets aan doet, kan je hoornvlies beschadigen. En dat voelt alsof er kleine steentjes in je ogen zitten. Je ogen worden rood, kunnen niet tegen fel licht en het kan zelf hoofdpijn veroorzaken. Goed knipperen met je ogen of oogdruppels gebruiken zorgen voor weer comfortabele kijkers. Hoewel het geen levensbedreigend probleem is en vanzelf weer overgaat, zien oogartsen vaak mensen met bovenstaande klachten. Als je er niets aan doet, kun je een infectie krijgen.

Gezondheid
Gezondheid

2. Slapen met je lenzen in

Je kent het wel: een avond flink gestapt, thuiskomen en op de bank in slaap vallen. Als je de volgende dag wakker wordt, denk je: huh? wat zie ik opeens goed! Niet zo gek, want je bent vergeten je lenzen uit te doen. De gevolgen van het niet uitdoen van lenzen kunnen groot zijn. Als je slaapt knipper je namelijk niet met je ogen en dat is belangrijk omdat traanvocht nodig is om je oog gezond en comfortabel te houden. Als je slaapt met lenzen wordt vocht juist onttrokken en kun je een deel van je hoornvlies lostrekken als je je lenzen uitdoet. Is dat gebeurd? Dan schrijft de oogarts je antibiotica voor. Niet zo best dus! Gewoon je lenzen uitdoen als je naar bed gaat.

3. Draag een veiligheidsbril

Een veiligheidsbril is nodig als je bijvoorbeeld een klusje doet waarbij er iets in je oog kan komen. Tijdens het afsteken van vuurwerk of als je aan het lassen bent. Maar ook als je gras maait en er onverhoopt een steentje opspringt. Waar je misschien minder snel aan denkt is het dragen van een bril tijdens het sporten. Een tennisbal in je oog kan een flinke beschadiging opleveren.

4. Niet dragen van zonnebril

Wanneer je langdurig in de zon kijkt of in fel licht, loop je de kans om lasogen te krijgen. Wintersporters weten hoe dat kan voelen als ze hun zonnebril kwijt zijn; de felle zon die weerkaatst in de sneeuw is pijnlijk. Door de inwerking van het felle licht kan het hoornvlies beschadigen. Als je last van lasogen hebt is een veel gehoorde klacht dat je hevige stekende pijn in het oog hebt, je ogen tranen en rood zijn. Maar ook op zonnige dagen: draag een zonnebril!

5. Niet vechten

Ben je een vechtersbaas? Denk dan aan je ogen. Als je een klap of stomp op je oog krijgt, ontstaat er een grote bloeduitstorting en zwelt het gebied rond je oog op. Laat het altijd aan een oogarts zien om te checken of er geen schade is aan je oogkas of erger: een schedelbasisfractuur.

Bron: www.self.com

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

3 reacties

Joris -

“De opticien waar ik al jaren kom, heeft regelmatig contact met een oogarts […] Vandaar dat hij weet dat er te veel mensen op het spreekuur komen met onnodige oogbeschadigingen. Van die oogarts kreeg hij een top 5 die we graag met jullie delen.”
En het contact tussen jouw opticien en de oogarts die die opticien af en toe spreekt leidde hier tot een vertaald artikeltje van een buitenlandse website?

Joris -

Tip 5 is nogal kansloos, overigens. Fatsoenlijke mensen vechten niet.

Joris -

Zijn daglenzen niet een betere keus als je zo slordig bent met schoonmaken? Sinds ik daglenzen draag, kom ik niet meer jaarlijks bij de oogarts; voorheen had ik regelmatig oogontstekingen.

Reageer ook