fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf kruiden die in geen enkele keuken mogen ontbreken

Als ik naar de markt in St. Tropez ga, loop ik linea recta naar de kraam met kruiden. De hele markt geurt naar de bakken vol poeders en gedroogde blaadjes. Steevast neem ik een pot Provençaalse kruiden als souvenir mee naar huis. Dit kruidenmengsel wordt om de geur en smaak van, met name Franse, gerechten te verbeteren. Nou, mijn maaltijden knappen er ook enorm van op.

Kruiden zijn een belangrijke smaakmaker in eigenlijk elke keuken. Zout laat ik tegenwoordig steeds vaker in mijn la staan omdat ik met dragon, rozemarijn, peterselie, kervel, knoflook en laurier zoveel smaak kan toevoegen. Een simpele pan met roerbakgroente knapt enorm op van rozemarijn en kervel.

Tijm en gember
In de zomer koop ik kruidenplanten. Basilicum bijvoorbeeld. De blaadjes voeg ik toe aan bijvoorbeeld pastasauzen. Standaard heb ik een pot tijm staan. Omdat dat zo lekker is als thee. Tijm, gember en sinaasappel is een verrukkelijke combinatie. In een grote kuip heb ik elk jaar munt geplant. Kan ik heerlijke verse muntthee mee zetten. Even naar buiten, takje afknippen in het hete water vouwen, honing erbij en klaar. Het ruikt ook allemaal zo fijn.

Kortom: kruiden mogen eigenlijk in geen enkele keuken ontbreken. Welke kruiden moet je echt in huis hebben? Wij zochten er vijf uit die je maaltijden altijd verrijken en nog lekkerder maken.

  1. Gemalen laurierblad. Ik heb de gemalen versie in mijn la liggen. Deze geeft een krachtige en hartige smaak aan stoofpotten. Wat er fijn aan is, is dat je het blaadje als je stoofgerecht klaar is niet hoeft te zoeken naar het laurierblad om het eruit te vissen.
  1. Dille. Dille is heerlijk bij vis. Moet gewoon bij visgerechten worden toegevoegd. Dillezaad heeft een zachte zoete en kruidige smaak.
  1. Kurkuma. Dit kruid stimuleert de vetverbranding en zet de vetstofwisseling in de hoogste stand. Het stimuleert de productie van maagsappen en zorgt voor een optimale werking van de lever en gal. En je kan je er tanden mee bleken ondervond Mara.
  1. Basilicum. De smaak van basilicum is goed te combineren met tomaten. Dus strooi het lekker op je zelfgemaakte tomatensoep. Ook in pastasauzen is het een aanrader.
  1. Tijm. Dit kruid heeft een bacterie- en schimmeldodende werking. Zoals eerder gezegd: heerlijk als thee met gember en sinaasappel, heerlijk bij stoofvlees en het past prima in pastasauzen.

Welke kruiden gebruik jij vaak? En in welke gerechten? Laat het ons weten in de comments onder dit artikel. We zijn heel benieuwd! Misschien ben je in voor wat nieuwe kruiden en specerijen? Kijk dan eens op de website van Dekruidenbaron.nl.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook