fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf gouden tips om je collega of baas te overleven

Je collega’s heb je meestal niet zelf voor het uitkiezen. Met de een klikt het enorm en daar zou je na werktijd wel een biertje mee willen drinken. De ander zou je het liefst zo veel mogelijk willen ontwijken, maar dat kan niet, omdat je juist veel samen met doen voor het werk. Professioneel coach Thea Bombeek geeft vijf gouden tips om die ene baas of collega te overleven waarvan jij het bloed wel kunt drinken :-).

Vijf tips om je collega of baas te overleven

1. Doe minder hard je best

Je ergert je blauw aan die ene collega die aldoor roept hoeveel werk hij of zij heeft, terwijl jij bijkomende opdrachten braafjes aanneemt en je stapel alleen maar aandikt. Logisch dat je baas jou eruit pikt: de chronische klagers ontspringen de dans.

Ga er niet van uit dat je baas ziet hoeveel meer jij doet dan die collega, en durf op tijd aan te geven wanneer je de grenzen van jouw werklast bereikt. Jij bent het beste in staat om jezelf te beschermen.

2. Stop met frustraties te ventileren

Kritiek uiten, of collega’s uitdrukkelijk wijzen op wat ze fout doen, kan opluchten. Die directe benadering kan je ook het gevoel geven dat je je problemen aanpakt. Maar als die frustraties blijven komen, loop je het risico medewerkers te demotiveren en jullie band helemaal onderuit te halen.

Focus op wat de mensen rondom je wél goed doen. Probeer dagelijks minstens één compliment te geven. Uiteraard mag je zeggen wat er fout loopt, maar het wordt je altijd in dank afgenomen als je wat tegengewicht biedt met positieve boodschappen.

3. Probeer niet alles alleen op te lossen

Perfectionisten werken graag alleen: wat je zelf doet, doe je beter, toch? Maar het wordt problematisch wanneer je niet inziet dat je voor sommige dingen nu eenmaal hulp nodig hebt.

Durf anderen te vertellen dat je het even niet meer weet. Vraag een collega om advies of om hulp voor dat ene zware project. Laat je baas of HR-manager weten dat het even te veel is. Roep de hulp in van een coach om je manier van werken te evalueren. Het zal je werklast enkel verlichten.

4. Je hoeft niet alles te pikken

‘Er is overal wel iets.’ ‘Het ligt aan mij, ik trek het me te veel aan.’ ‘Ik ben overgevoelig.’ Herkenbaar?

Enige mate van zelfreflectie en relativering is wenselijk, maar drijf het niet te ver door. Soms is een collega of een baas onherroepelijk destructief. Dat hoef je niet te aanvaarden. Trek aan de alarmbel, of vraag je af of je niet gelukkiger zou zijn met een andere job.

5. Lees een goed boek

Liever niet tijdens het werk, dat zal niet gewaardeerd worden. Maar een helder boek met nieuwe inzichten die relevant zijn voor jouw situatie, kan helpen.

Belangrijk is om die inzichten ook om te zetten in de praktijk. Je kan een bibliotheek vol zelfhulpboeken verslinden: als je niet actief probeert toe te passen wat je leert, verspil je je tijd. Stel na het lezen van een goed boek een actieplan op, en evalueer welke veranderingen je doorgevoerd hebt.

Wauw! Wij vinden dit echt goede tips. En weet je waarom? Omdat uit de tips blijkt dat je de oplossing vooral in en bij jezelf moet zoeken. De enige op wie je echt invloed kunt hebben ben je zelf. Als je je dat realiseert ben je denk ik al een heel eind om naar een oplossing te komen. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor je werk, maar ook in heel veel andere situaties.

Bovenstaande tips komen van Thea Bombeek, auteur van het boek “Hoe overleef ik mijn collega’s?“. Ze biedt in haar boek een concreet stappenplan voor getroffen medewerkers die de verantwoordelijkheid voor hun eigen carrière en leven terug in handen willen nemen.

De eerste stap is je bewust worden van wat speelt. Dan krijg je de moed om constructief met dergelijk gedrag om te gaan. De sleutel hierbij is een diepgaand besef van je kwaliteiten en je eigenwaarde. Ervaringen uit de praktijk maken dit boek tot een unieke gids.

Titel: Hoe overleef ik mijn collega’s? Tools voor zelfvertrouwen op het werk
Auteur: Thea Bombeek
Uitgeverij: Lannoo Campus
Prijs: € 24,99

Koop bij bol.com

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook