fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vijf dingen die een uitvaart bijzonder kunnen maken

Een dierbare verliezen geeft veel verdriet. Daarom is het belangrijk om op een prettige manier afscheid te nemen van wie je uit je leven verloren hebt. Een juiste uitvaart helpt daarbij, en tegenwoordig is er ontzettend veel mogelijk wat de uitvaart betreft. In samenwerking met het uitvaartcentrum kun je als nabestaande een waardig afscheid organiseren, wat de pijn en het verdriet ietwat verzacht. Damespraatjes heeft daarom de mogelijkheden die er vandaag de dag zijn om een eerbiedwaardige uitvaart te creëren op een rijtje gezet.

Rol als nabestaande
Nabestaanden kunnen een speech of gedicht voordragen ter herinnering van de overledenen. Het kan emotioneel zwaar zijn om te spreken over de overledene. Daarom nemen veel uitvaartverzorgers dit van de nabestaanden over. Een uitvaartverzorgster kan ook helpen bij het schrijven van een gestructureerde tekst over de overledene. In een uitvaartcentrum is vrijwel altijd een piano aanwezig om muziek op te spelen, maar een ander instrument meenemen is natuurlijk mogelijk. Tijdens de voorbereidingen van het afscheid wordt een draaiboek uitgeschreven, zodat de uitvaart zonder misverstanden verloopt.

De uitvaart en zijn locatie
Wat de uitvaart betreft is tegenwoordig bijna alles mogelijk. Zo zijn er voorbeelden van uitvaarten waarbij de overledenen op een boot of schip naar hun laatste rustplaats gebracht zijn. Deze vorm van afscheid is vooral toepasselijk voor mensen die in hun leven schipper waren. Een andere mogelijkheid is om de uitvaart ’s nachts plaats te laten vinden. In het donker kun je vuur of lampen gebruiken om er buiten iets speciaals van te maken. Je kunt denken aan kaarsen, fakkels of vuurkorven. Dit geeft een totaal andere sfeer dan een uitvaart binnen.
De condoleance hoeft niet per definitie plaats te vinden bij het uitvaartcentrum. Er zijn voldoende restaurants, kastelen en cafés die de nabestaanden graag een warm welkom heten. Hier kan men ook een condoleance houden.

Geprojecteerde herinneringen
Bij een uitvaart binnen is het vrijwel altijd mogelijk om foto’s of video’s af te beelden op een projectiescherm. Bijvoorbeeld familiefoto’s of een fragment uit een vakantiefilm. Met de huidige technologieën gaat dit allemaal eenvoudig digitaal. Het is wel van belang dat er van te voren dubbel gecheckt wordt of alles goed functioneert.

Kosten van een crematie of begrafenis
Een begrafenis kost meestal meer dan een crematie. Dit komt vooral doordat er na de begrafenis grafrechten betaald moeten blijven worden. Daarnaast kiest men bij een crematie vaak voor een voordeligere grafkist. De kosten voor de basis van een begrafenis bedragen tussen de 2.000 en 3.000 euro, en die van een crematie tussen de 2.200 en 3.000 euro. Waar je bij een crematie rekening moet houden, is dat een crematie op zaterdag prijziger is dan doordeweeks. Bovendien zijn er aanvullende kosten verbonden zijn aan het uitstrooien van het as of aan een plaatsje in de urnenmuur. Voor meer informatie hierover kun je de volgende links volgen. Wat kost een crematie en wat kost een begrafenis?

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook