fb
Damespraatjes Damespraatjes

De vijf beste smoezen om morgen niet te gaan stemmen

Morgen mogen we weer stemmen! Persoonlijk vind ik dit altijd een feestje van de democratie en wat heb ik genoten van al het politieke gekrakeel de afgelopen dagen. Maar lang niet iedereen zit hier op te wachten. Wil je morgen echt niet gaan stemmen? Misschien vind je hieronder dan een goede smoes waar je wel mee voor de dag kunt komen.

Smoes #1 Mijn identiteitsbewijs is gisteren gestolen. Jammer genoeg kan ik zonder dit bewijs niet stemmen. Ja, ik baal ook ontzettend! Let op: deze smoes werkt niet “mijn id is verlopen”. Je mag je ID nog 5 jaar na geldigheidsdatum gebruiken om je bij een stembureau te legitimeren.

Smoes #2 Stemmen kan alleen tussen half 8 ’s ochtends en 9 uur ’s avonds. Dan ben ik net heel druk met veel andere dingen. Jammer, als ik om 21.30 had kunnen stemmen had ik het natuurlijk wel gedaan.

Smoes #3 Het lijkt wel of er een vloek op mijn stem rust. Telkens als ik ga stemmen, valt het kabinet, gaan de belastingen omhoog of verdwijnt de studiefinanciering van mijn kinderen. In het lands belang blijf ik dan ook maar gewoon thuis!

Smoes #4 15 maart is niet alleen de dag van de Tweede Kamer verkiezingen, maar ook ‘Internationale Consumentendag’. Aangezien ik mijn rol als consument heel serieus neem ga ik de hele dag shoppen en als ik thuiskom ga ik via internet nog even verder om aankopen te doen bij mijn favoriete webshops. Soms moet je keuzes maken hé.

Smoes #5 Ik hoor altijd: je bent zo jong als je je voelt. Eerlijk gezegd voel ik me vaak een 16-jarige puber. Onder de 18 jaar mag je nog niet stemmen, dat is natuurlijk niet voor niets. Ik zal dus helaas over moeten slaan.

Heb jij een mooie slappe smoes? Deel hem met ons! We zouden het leuk vinden als we ons “slappe smoezen lijstje” verder kunnen aanvullen.

Waarom zou je wél moeten gaan stemmen?

Bij een slappe smoezen lijstje om niet te gaan stemmen hoort natuurlijk ook een lijstje waarom je wel zou gaan stemmen!

  • Nederland is een democratie en we hebben het recht om te stemmen. Hier hebben we jaren voor moeten vechten, maak gebruik van waar je recht op hebt!
  • Door te stemmen kan je laten weten wat jij belangrijk vindt. Sluit je aan bij een partij die dezelfde idealen heeft. Weet je niet welke partij dit is? Maak dan gebruik van de Stemwijzer.
  • De Tweede Kamer is heel belangrijk zijn voor jou. De Tweede Kamer heeft veel taken, maar de belangrijkste taak is dat het de regering (de Koning en ministers) controleert door het goedkeuren of verwerpen van wetsvoorstellen. Daarnaast maakt de Tweede Kamer wetgeving samen met de regering en de Eerste Kamer.
  • Ook al zul je na de verkiezingen niet direct al jouw idealen werkelijkheid worden, jouw mening wordt wel meegewogen in de plannen voor de komende jaren. Bij het maken van de regeringsplannen is het altijd geven en nemen en geen enkele partij kan in Nederland zijn dictaat opleggen aan de ander.
  • Stemmen geeft de burger letterlijk ‘een stem’. Een stem om te laten horen wat je idealen zijn, waar je voor staat en hoe je zou willen dat Nederland wordt bestuurd. Door niet te stemmen laat je letterlijk je stem niet horen. Of de partij waar jij op hebt gestemd nou wint of niet, door te stemmen maak je altijd wat los en neem je deel aan de discussie. Op deze manier draagt iedereen die stemt bij aan het vinden van oplossingen! Heb je niet gestemd? Geen probleem, over vier jaar mag jij weer meepraten.

Ga jij stemmen?

En, ben jij na het lezen van dit artikel van plan om toch te gaan stemmen? Ik ga zeker, ik vind het belangrijk en stiekem ook best wel leuk.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook