fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vier tips bij het vinden van goede opvang voor je kinderen

Je kinderen breng je niet zomaar overal onder. Het is tenslotte je meest dierbare bezit. Maar, om nou de hele dag zelf op die kleine monstertjes te letten, dat kan natuurlijk ook niet. Er moet gewerkt, ontspannen en opgeruimd worden. En daarom wil je op dat soort momenten de beste opvang voor je kinderen. Waar let je dan op? En hoe en waar vind je een oppas die je vertrouwt met jouw meest kostbare bezit? Hier vier tips bij het vinden van goede opvang voor je kinderen!

  1. Individueel of in een groep

Het kan voor je kind een groot verschil maken of het individueel of in groepsverband wordt opgevangen. Bij individuele opvang staat jouw kind centraal, waar je kind bij gezamenlijke of gedeelde opvang de aandacht moet delen. Hoe maak je hier nou een keuze in? Kijk naar je eigen kind en houd hierbij in je achterhoofd dat het voor een kind belangrijk is om een goede sociale-balans te vinden. Speelt hij of zij op school veel samen met andere kinderen en gaat hij ‘s avonds vaak trainen met het voetbalteam? Dan is individuele opvang heel geschikt. Maar blijft je kind overdag vaak thuis en zijn er geen broertjes en zusjes? Dan is opvang in groepsverband goed voor de sociale ontwikkeling van je kind. 

  1. Thuis of ergens anders

Ook hierbij zijn er geen goede of slechte keuzes, maar het is wel een hele belangrijke keuze. Thuis opgevangen worden is vaak fijn voor het kind. Zo is het in zijn/haar vertrouwde omgeving en kan er gespeeld worden met het eigen speelgoed. Maar ook op locatie kan leuk zijn, vooral als het om slechts enkele uren per week gaat. Nieuwe plekken ontdekken is altijd spannend!

  1. Oppas, nanny, gastouder of au pair?

Om hier een keuze in te maken moet je weten wat het verschil is. Afhankelijk van het aantal uur en het tijdstip van de dag waarop er opvang nodig is, maak je hierin een keuze. Wat is wat?

Oppas

Over het algemeen wordt er over een oppas gesproken wanneer er voor korte periodes, meestal van een paar uur in de avond, op onregelmatige momenten iemand op de kinderen let. Een oppas heeft dan ook geen opvoedende taak en doet meestal geen klusjes in het huishouden. Het inhuren van een oppas is vooral geschikt wanneer je soms een paar uur de deur uit moet, zoals een filmavondje met je partner of tijdens een zakelijke afspraak buiten schooluren.

Nanny

Ben je op zoek naar iemand die overdag voor langere periodes op het kind past? Dan is een nanny handig voor jou. Doordat een nanny voor langere periodes bij de kinderen aanwezig is, voert de nanny meer taken uit dan de oppas. Zo kan je met een nanny afspreken dat de kinderen naar school worden gebracht, er kleine huishoudelijke taken worden uitgevoerd en leuke uitjes worden gemaakt. Let op dat je hier goede afspraken in maakt, niet alle nanny’s hebben zin om andermans vuile was te doen.

Gastouder

Heb je geen zin in een nanny in huis, maar wil je wel opvang in huiselijke kring voor je kinderen? Dan kan een gastouder een goede oplossing zijn. Bij deze vorm van opvang breng je het kind onder in een gastoudergezin, waarbij ze in een ander gezin worden opgevangen. Gastouders worden altijd goed (vanuit de overheid) gescreend, zodat je weet dat je kind veilig terecht komt.

Au pair

Het inschakelen van een au pair is interessant wanneer je dagelijks voor zeer lange periodes opzoek bent naar opvang voor je kinderen. Een au pair woont bij je in en is daardoor op veel diverse momenten beschikbaar. Voor het kind is dit een fijne constructie omdat deze vorm van kinderopvang de meeste vastigheid voor het kind biedt. Zowel overdag als ’s avonds. Let ook hierbij op dat een au pair geen huishoudster is, maar wel kan helpen met dit soort taken. Maak dus goede afspraken.

  1. Waar vind ik die perfecte oppas/nanny/gastouder/au pair?

Er zijn veel manieren om opvang voor je kinderen te vinden. Zo hoor je vaak mensen die hun buurmeisje een avondje op de kinderen laten passen als ze zelf een avondje uit gaan. Maar dit is niet altijd mogelijk en handig! Het zoeken van kinderopvang op internet is tegenwoordig enorm handig en uitgebreid geworden. Zo kan je makkelijk vergelijken in ervaring en prijs.

Lees ook: Romy laat haar kleine achter op het kinderdagverblijf

1 reactie

Nanette -

Leuke tips. Het kan soms nogal lastig zijn om een geschikte opvang voor je kinderen te vinden. Het is nooit goed genoeg voor je als moeder. Je moet ze echter toch ergens naartoe sturen.

Reageer ook