fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vertoon jij zo nu en dan ook trekjes van een verwarde cavia?

Het is Paulien Cornelisse weer gelukt om me met een brede glimlach het boek De verwarde Cavia te laten lezen. Na haar eerdere succesvolle boeken “Taal is zeg maar echt mijn ding” en “En dan nog iets”, waarmee ze al haar talent bewees om taal op een kleurrijke manier om te zetten in prettig leesbare teksten, is dit nieuwe boek weer een plezier om te lezen.

Haar idee om een cavia als medewerkster op de Afdeling communicatie bij een bedrijf de hoofdrol te laten spelen is geniaal. Haar collega’s noemen haar soms Caaf.

De avonturen van Cavia zijn voor een ieder die wel eens in een kantoorsetting gewerkt heeft, heel herkenbaar. Ze voelt steeds weer de drang om structuur aan te brengen en overzicht te houden. Zolang de paperclips en andere bureauspulletjes geordend zijn en op hun plaats liggen heeft ze zekerheid en kan ze goed functioneren.

De onderlinge verhoudingen op kantoor worden op een onderhoudende manier uitgelicht en geven elk karakter zijn eigenaardigheden, die worden uitvergroot door de gebeurtenissen op het kantoor. Paulien beschrijft alledaagse gebeurtenissen, maar ook een workshop of de komst van de grote baas. Verder spelen de koffiecorner en de receptie waar Roy de scepter zwaait, een belangrijke rol. Daar wordt gesproken over werk, gebeurtenissen, roddels en privéaangelegenheden.

Cavia verenigt vele menselijke eigenschappen in zich, zoals onzekerheid, behoefte aan bevestiging, empathie en aanpassingsvermogen. Ze is weinig assertief, eerder bedachtzaam, serieus en is uiterst behulpzaam. Soms doet ze iets wat niet zo handig is en een enkele keer pakt dat onverwacht positief uit.
Cavia vindt ook de liefde van haar leven, hetgeen ook grappige en ontroerende momenten oplevert en haar uiteindelijk een keuze doet laten maken, die wel verrassend genoemd kan worden.

Ik vind het boek prettig leesbaar, ik heb de E-reader versie gelezen. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat het leest als een sneltrein. Je wilt steeds weten wat Cavia nu weer gaat beleven. De kantoorsetting vind ik een sublieme vondst.

Ik kan het iedereen aanbevelen, die even geen zin heeft in zware literaire kost. Lekker in de zon op een terras, in de trein of in bed voor het slapen gaan, het kan op elk moment van de dag.

Meer info en/of bestellen: De verwarde Cavia van Paulien Cornelisse

Lisanne Teeuwen (55), moeder van twee volwassen dochters, leerkracht Taalklas op een basisschool, (inval)leerkracht basisonderwijs en daarnaast nog steeds op zoek naar die ene uitdagende, bij haar talenten passende baan. Een veelheid van passies en hobby’s maken dat ze zich geen seconde verveelt. Op sportief gebied: wandelen, fietsen en roeien. Creatief: kleding maken. Cultureel: museumbezoek en kunstgeschiedenis. Ontspanning: veel lezen, schrijven, muziek en puzzelen. Een boogschutter ten voeten uit.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook