fb
Damespraatjes Damespraatjes

Verslaafd aan neusspray? KNO-arts legt uit waarom je verslaafd bent en hoe je er vanaf komt!

Een tijd geleden schreven wij een verhaal over de 41-jarige Lotte, die al meer dan 15 jaar verslaafd is aan het gebruik van neusspray. Wij ontvingen naar aanleiding van dat artikel zo veel berichten van vrouwen die met dezelfde verslaving kampen, dat we het belangrijk vonden om dieper op dit onderwerp in te gaan. Want waardoor ontstaat een dergelijke verslaving eigenlijk, wat zijn de schadelijke effecten van langdurig gebruik en welke manieren zijn er om van de verslaving af te komen? Wij legden deze vragen voor aan Linda Benoist, KNO-arts in het Amsterdam UMC. 

Wat maakt een neusspray met xylometazoline zo verslavend? 

Dokter Benoist: “Xylometazoline neusspray wordt gebruikt om het slijmvlies af te slinken, zodat je beter door je neus kunt ademen. Het middel is een prima oplossing wanneer je last hebt van neusverstopping bij bijvoorbeeld een verkoudheid. Gebruik het dan niet langer dan een week. Xylometazoline vernauwt de bloedvaten in de slijmvliezen van de neus, waardoor de zwelling verdwijnt. Als je de spray te lang gebruikt raak je gewend aan het middel en is het stoppen steeds lastiger.”

Wat zijn de schadelijke effecten van het dagelijks gebruik van een neusspray met xylometazoline op de korte en lange termijn?

“Als je de neusspray langer dan een week gebruikt, krijg je een zogenaamd ‘rebound-effect’; wanneer je sprayt is de neus kortdurend open maar op den duur raakt het slijmvlies in de neus beschadigd en blijft het juist meer gezwollen. Als je de neusspray dan even niet gebruikt zit je neus helemaal dicht, waardoor je de neiging hebt opnieuw te gaan sprayen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Tevens beschadigen de trilhaartjes van het slijmvlies in de neus bij langdurig gebruik en ben je hierdoor vatbaarder voor infecties”, legt de KNO-arts uit.  Een nasaal corticosteroïd neusspray mag overigens wel langer worden gebruikt, deze spray kan in overleg met de huisarts of KNO-arts worden voorgeschreven.

Wat zijn manieren om van een verslaving af te komen?

“Er zijn grofweg drie manieren om van de xylometazoline neusspray af te komen; de eerste is om ‘cold turkey’ te stoppen. Dit heeft wel wat doorzettingsvermogen nodig, aangezien je in het begin juist meer klachten zult ervaren (bijv. neusverstopping, slecht slapen). Het is wel de meest effectieve methode als het lukt. Een tweede manier is om de neusspray in stapjes te verdunnen met zoutwater. Als laatste kun je ook per neusgat stoppen, hierdoor kan je neus langzaam wennen. Alle bovengenoemde methodes kunnen worden gecombineerd met het opstarten van een andere neusspray zonder de verslavende werking. Doe dit dan in goed overleg met je huisarts of KNO-arts”, sluit Benoist af.

Heb jij ooit last gehad van een neusspray verslaving? Hoe ging jij hier toen mee om? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Afbeelding boven artikel: Wikimedia Commons

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook