fb
Damespraatjes Damespraatjes

Wat is het verschil tussen een prefab dakkapel en een traditionele dakkapel?

Wat is het verschil tussen een prefab dakkapel en een traditionele dakkapel?

Als je zoekt naar mogelijkheden om meer ruimte in je huis te creëren, zonder dat er een al te ingewikkelde verbouwing hoeft plaats te vinden, is een dakkapel een goed idee. Maar wat is het verschil tussen een prefab en een traditionele dakkapel? In dit artikel leggen wij het uit! 

Verschil tussen een prefab en een traditionele dakkapel

Er zijn maar weinig plekken in een woning die zo opknappen van een redelijk simpele verbouwing, maar een zolder is er ongetwijfeld een van. Van een donkere, bedompte zolder maak je door het plaatsen van een dakkapel een lichte en fijne ruimte om te zijn. Zo heb je in no-time een prachtig licht kantoor of een fijne kamer voor je kind. Als je hebt besloten een dakkapel te laten plaatsen, bedenk dan wat voor een je er wilt hebben. Je kunt een keuze maken uit prefab dakkappellen of de traditionele exemplaren. Wat is het verschil?

Voordelen prefab dakkapel

Een prefab dakkapel wordt door de leverancier vooraf gebouwd en in een stuk opgeleverd. Als je kiest voor een traditionele dan wordt de dakkapel op maat gemaakt en precies pas wordt gemaakt op het dak. Kiezen voor een prefab dakkapel heeft best veel voordelen. De eerste is tijdswinst. Omdat het bouwwerk kant-en-klaar aan huis wordt gebracht is het binnen een dag geplaatst. Dat betekent minder overlast voor jezelf, maar ook voor de buren. Je voortuin komt niet vol te liggen met afval, want dat is er nauwelijks. Dat komt omdat de kapel in de werkplaats van de leverancier wordt gemaakt. Wel zo prettig.

Net even anders

Het afwerkingsniveau van een prefab dakkapel is hoog en er zijn geen lekkages tijdens regen- en hoosbuien. Als je iets minder budget hebt, maar toch graag een lichte zolder wilt hebben, is een prefab dakkapel ook een goede keuze omdat ze vaak goedkoper zijn dan een traditionele. Voordeel van een traditionele dakkapel is dat je ‘m helemaal op maat en naar je smaak kan laten maken. Tijdens het plaatsen zijn er nog allerlei verandering mogelijk en dat is zeker bij oudere woningen prettig omdat daar niet alles meer even recht is. Ook als je net even wat anders op je dak wilt dan de buren, kun je beter voor een traditionele dakkapel kiezen. Je kunt zelf bepalen hoe je het wilt hebben.

Ruimte voor de hijskraan

Dat een prefab dakkapel goedkoper is dan een traditionele dakkapel komt doordat er minder uren nodig zijn voor het maken en plaatsen. Prefabriceren gaat nu eenmaal een stuk sneller dan ter plaatse een dakkapel opbouwen. Wel moet er voldoende ruimte in de straat zijn voor de hijskraan die de kapel het dak optakelt. Houd er rekening mee dat er kosten zijn verbonden aan het mogen plaatsen van een hijskraan en die kosten kunnen soms best oplopen. Informeer hier van te voren naar om verrassingen te voorkomen.

Hout of kunststof

Een prefab dakkapel kan worden gemaakt van hout, kunststof of een combinatie van beide. Veel leveranciers ontwerpen en maken de prefab dakkapel. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor zonwering of isolatie in de kapel. Wel zo handig want het kan soms behoorlijk tropisch worden op een zolder.

Verschil tussen een prefab en een traditionele dakkapel: kende jij het?

Wat je ook kiest, een dakkapel is altijd een verrijking van je woning en zorgt voor nog meer woonplezier. Kende jij het verschil tussen een prefab dakkapel en een traditionele dakkapel? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Shutterstock

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook