fb
Damespraatjes Damespraatjes

Verouderde cv-ketel gevaarlijk voor gezondheid en portemonnee

Afgelopen winter ging onze cv-ketel stuk. Uiteraard in het weekend. Als je het een dag zonder cv ketel moet stellen, weet je waarvoor het apparaat allemaal zorgt. Want douchen met koud water is wel verfrissend, maar niet aangenaam. De monteur repareerde de ketel maar waarschuwde ons: de kans dat we een nieuwe moesten, was aanwezig.

Niet zo verwonderlijk: we hebben de ketel nu dertien jaar en een ketel gaat zo’n vijftien jaar mee. Best lastig om een nieuwe uit te zoeken. Want waar moet je op letten? Wat is een goede ketel? Waar voldoet die aan?

Meest gekozen ketel

De meest gekozen cv-ketel, zo vertelt de specialist, is een combiketel, een hoog rendement (HR), een gesloten kast en de comfortwaarde (CW) ervan is 4 CW of 5 CW. De meeste mensen kiezen als ze een nieuwe moeten voor een combiketel in plaats van een soloketel die alleen zorgt voor de centrale verwarming in huis. Warm water komt uit een losse boiler of geiser. De combiketel heeft de cv-ketel en boiler in één. Het voordeel hiervan is dat de ketel minder ruimte inneemt, lagere onderhoudskosten heeft en minder kost omdat je maar één apparaat hoeft aan te schaffen in plaats van twee.

Oude ketel gevaarlijk

Hoewel je misschien geneigd bent de aanschaf van een nieuwe ketel voor je uit te schuiven omdat het best even een uitgave is, is dat geen goed idee. Als je te lang wacht met het vervangen ervan is de kans dat er koolmonoxide vrijkomt of rookgaslekkages ontstaat door slijtage, groot. Naast dat het dus gevaarlijk is om te lang met een op z’n einde lopende cv-ketel te doen, kost het ook veel geld. Verouderde modellen vreten gas, je betaalt met zo’n oudje aan de muur tot driehonderd euro extra per jaar. De nieuwe toestellen zijn beter voor je portemonnee en het milieu omdat ze een hoger rendement hebben.

Waterverbruik

Als je op zoek gaat naar een nieuwe ketel, is het belangrijk er een te kiezen die aansluit bij je warmwaterverbruik. Om te bepalen hoe die is, het label Comfort Warm water (CW) bedacht. Dit label laat zes waarden zien die tonen hoeveel warm water er per minuut er verwerkt kan worden. Als je dus veel warm water op hetzelfde moment wilt gebruiken, is de CW-waarde hoger. Vandaar dat CW4 en CW5-ketels het meest worden verkocht.

Als je op het punt staat van de aanschaf van een nieuwe ketel, vraag een specialist om advies en vergelijk offertes. Ook dat kan in de kosten schelen!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook