fb

Verliefd op een ander? Zie het als kans om te ontdekken welk deel van jezelf jij meer in het licht mag zetten!

Kort nadat hun jongste zoon naar de basisschool gaat wordt Cathelijne opeens vreselijk verliefd op Manuel, een vader van school. Steeds vaker raken ze na het wegbrengen van de kinderen aan de praat. De ontmoetingen op het schoolplein verplaatsen zich naar het park en uiteindelijk naar steeds meer plekken waar ze ongezien samen kunnen zijn. Cathelijne voelt zich heerlijk als ze met Manuel is. Die ochtenden zorgen ervoor dat ze opgeladen de week door komt. Gedachten en gesprekken over scheiden van hun partners komen op, maar maken haar ook erg in de war.

Geen ruimte meer voor passie

Cathelijne denkt hardop als ze bij me is. Ze houdt zielsveel van haar man en het leven dat ze met de kinderen leiden. Ze wil hem absoluut geen pijn doen en wil dat leven echt niet kwijtraken. Toch is wat ze met Manuel meemaakt een nieuwe ontdekking die ze evenmin wil laten gaan. Hij laat haar weer voelen dat ze een gepassioneerde vrouw is en niet alleen moeder en manager van het gezin. Het lijkt erop dat er voor dat deel van zichzelf thuis geen ruimte meer is.

Aangewakkerd vuur

Gevoelens voor een ander dan je eigen partner zeggen vaak meer over jezelf dan over die ander. In de verliefdheid wordt een verlangen aangewakkerd van een deel van jezelf dat al een tijd lang op de waakvlam stond. Natuurlijk wil je dat opgestookte vuur niet weer doven. Maar de vraag is of die ander je de toevoer kan blijven geven, en vooral ook tegen welke prijs. Die ander heeft in elk geval een mooie signaalfunctie om je bewust te maken van welk deel van jezelf jij meer in het licht mag zetten.

Spiegel om jezelf vol te zien

Nu Cathelijne ziet dat ze zich in het gezinsleven vooral heeft laten leiden door haar moederrol, kan ze onderzoeken wat ze daar kan doen om de aandacht voor zichzelf en de passie in haar rol als partner weer ruimte te geven. Ze gunt zichzelf nu dansavondjes waar ze veel energie van krijgt. Daarnaast vraagt ze haar man vaker oppas te regelen zodat ze samen er op uit kunnen gaan. Stap voor stap integreert ze de passievolle vrouw in haar gezinsleven. Van Manuel neemt ze afscheid. Hoe zeer ze ook hun momenten samen kan koesteren, ze dankt hem vooral voor de spiegel die hij haar heeft voor gehouden. De spiegel om zichzelf weer vol te mogen zien en liefhebben.

Aandacht voor goede begeleiding

Op 14 september is het de Landelijke Dag van de scheiding. Een van de veel voorkomende aanleidingen voor een scheiding is nog altijd dat er een derde in het spel is. Dat is voor alle betrokkenen uiteindelijk heel verwarrend en pijnlijk. Toch hoeft het feit dat een van de partners verliefd wordt op een ander niet altijd te betekenen dat die partner ook zou willen scheiden.

De Dag van de scheiding is opgezet door advocaten en scheidingsmediators om mensen die scheiding overwegen bewust te maken van het belang van een goede begeleiding bij scheiding. Mocht je scheiding overwegen, dan mag er in de aanloop naar deze dag dus zeker ook aandacht zijn voor het belang van een goede begeleiding van jezelf en je relatie.

Mayke Smit is een ervaren trainer en coach die mensen begeleidt in het loskomen van patronen of van elkaar in of na hun relatie. Over de emotionele verwerking die komt kijken bij scheiding heeft zij de roman Los geschreven, waarvan zojuist de derde druk is verschenen. In Los lees je hoe Floor zichzelf na haar scheiding weer terugvindt in de training ‘Je leven na een echtscheiding’. Een herkenbaar en inspirerend verhaal over relaties.

Reageer ook