fb
Damespraatjes Damespraatjes

Verlichting en lampen: trends en tips voor 2019!

Verlichting is iets waar veel mensen pas als laatste over nadenken als ze hun interieur aanpassen of verhuizen. Althans, ik wel. Hoe vaak ik niet maandenlang tegen een peertje heb aangekeken of bij gebrek aan totale inspiratie maar weer een plafonniere ophing. Dat soort leed wil ik jou uiteraard besparen, dus daarom de leukste verlichtingtrends van 2019 en hoe je de beste verlichting kiest die bij jou en jouw huis past.

Wat past bij jou?

Voordat je een lamp gaat kiezen, kijk je eerst naar waar de lamp moet komen. Moet deze ruimte goed worden verlicht of is het puur voor de sfeer? Voor een slaapkamer of woonkamer zal je bijvoorbeeld minder felle verlichting nodig hebben dan voor in de badkamer of in de keuken. Naast de functie van de lamp wil je natuurlijk het liefst dat je lamp ook in je interieur past. Heb je een vrij rustig interieur, dan kan een lamp een mooie eyecatcher zijn. Juist een druk interieur met mooie kunststukken? Dan is subtiele verlichting die deze kunststukken in de spotlight zet een beter idee. Ook niet onbelangrijk: wat voor soort licht wil je? Koel, warm, fel of dimbaar? Lampen en lichtbronnen zijn er in alle vormen en maten.

Trend: opengewerkte lampen

Wat je tegenwoordig veel tegenkomt, zijn opengewerkte lampen die een bijzonder patroon achterlaten op de muur. Meestal zijn de lampen gemaakt van metaal voor een stoere look, maar soms ook van opengewerkt papier of ander materiaal. Wat bij zo’n lamp belangrijk is, is dat je een mooi peertje uitzoekt om de lamp te complementeren. Tegenwoordig heb je ze met de mooiste binnenwerkjes die je maar kan bedenken. Zat ik er toch niet ver naast met mijn luie oplossing, maar dat terzijde.

Trend: glazen kappen

We blijven nog even in de zichtbare peertjes hangen, want ook heldere glazen lampenkappen zijn een ware trend. Alleen een glazen bol met een lichtbron voor op een dressoir zie je in veel magazines en woonwinkels.

Trend:  industrieel

Deze trend is al een tijdje aan de gang en niet alleen op het gebied van verlichting. Het blijft een ware eyecatcher voor in huis: zo’n stevige hanglamp die zo uit een fabriek uit de jaren ’50 lijkt te komen. Doet het goed boven een robuuste houten eettafel.

Trend: opvallende materialen

Hoe gekker, hoe beter lijkt het soms wel in het lampenlandschap. Goud, messing, marmer, hout, beton, mesh, zolang het maar opvalt en licht geeft. Geef lampen met een opvallend uiterlijk dan ook een mooie plek in je interieur zodat hij goed tot zijn recht komt. Mixen en matchen van verschillende opvallende lampen is net als met kleding: leuk als het werkt, maar maak het niet te gek.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook