fb
Damespraatjes Damespraatjes

Verdubbeling aantal moeder die 6 maanden of langer borstvoeding geven

Uit de Peiling Melkvoeding 2015 van TNO onder ruim 1700 vrouwen blijkt dat steeds meer vrouwen langer borstvoeding geven. Het percentage moeders dat na 6 maanden borstvoeding geeft is zelfs verdubbeld ten opzichte van 2010.  Uit de Peiling blijkt niet wat de achtergrond van de stijging is. Recent onderzoek van het RIVM bevestigt eerder onderzoek dat borstvoeding gunstig is voor de gezondheid van kind en moeder.

Steeds meer borstvoeding in Nederland

TNO doet sinds 2001 onderzoek naar het percentage moeders  dat borstvoeding geeft. In 2015 zien we voor het eerst dat moeders langer doorgaan met het geven van borstvoeding. In 2015 geeft 39% van de moeders na 6 maanden borstvoeding, terwijl dat in 2010 18% was. Het percentage moeders dat start met het geven van borstvoeding ligt in al die jaren steeds rond de 80%.

Hoogopgeleide moeders starten vaker met borstvoeding (90%) dan laagopgeleide moeders (69%) (cijfers 2015). In 2015 zien we in de eerste twee weken na de geboorte de grootste daling van het aantal moeders dat borstvoeding geeft. Redenen hiervoor zijn twijfels over voldoende melk, pijn bij het voeden en problemen met de aanlegtechniek.

Het aantal moeders dat in Nederland borstvoeding geeft ligt lager dan in andere Europese landen.

Bron en afbeelding: TNO

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook