fb
Damespraatjes Damespraatjes

Roza veranderde haar kledingstijl: “Mijn omgeving is positief, maar mijn man niet ..”

Op een dag werd Roza wakker en dacht: ‘vanaf nu wil ik zijn wie ik ben en me daar ook naar kleden’. Ze lacht. “Ja, echt zo maf, maar ik had echt het gevoel: het is klaar. Ik wil niet meer voldoen aan de verwachting van anderen, maar ik wil mezelf zijn.” Haar man Igor denkt daar heel anders over.

“Mijn moeder was vroeger fotomodel en enorm met haar uiterlijk bezig. Ik weet niet beter dat mijn moeder er altijd fantastisch uitzag. Zonder make-up en parfum verliet ze haar huis niet en ze droeg hakken en korte rokjes. Aan aandacht had ze geen gebrek en ze genoot daarvan.” Voor Roza en haar zusje legde moeder elke avond de kleding voor de volgende dag klaar. “Vaak waren dat rokjes en jurkjes en schoenen die helemaal niet lekker zaten. Als ik vroeg of ik ook All Stars mocht en een baggy spijkerbroek, verschoot mijn moeder van kleur.”

Wat jij wilt

Gewend raakte ze aan de kledingstijl die haar moeder erdoor duwde en het maakt Roza ook allemaal niet zoveel uit. Gezegend met een flinke bos rode krullen en een mooi, vrouwelijk lijf zag ze er prachtig uit. “Toen ik Igor leerde kennen viel hij op mijn stijl. De korte rokjes, hakken en make-up vindt hij super aantrekkelijk. En weer: het maakte mij niet, als ik hem daarmee blij maak, ben ik ook gelukkig. Ik vind het prettig als ik mensen een plezier kan doen en als dat betekent dat ik een rokje of jurkje aan moet, vind ik dat best.”

Ik wil dr. Martens

Roza en Igor krijgen twee jongens en stiekem is Roza daar blij om. “Niks geen getrut met fluffy rokjes en roze prinsessen jurken maar gewoon een broek en T-shirt. Heerlijk.” Vorig jaar werd Roza veertig en het lijkt erop dat dat een kantelpunt in haar leven is. De uber vrouwelijke kleding die ze nu draagt, past niet bij de Roza die ze nu is. “Ik merk dat ik het fijner vindt me wat stoerder te kleden. Een stoere spijkerbroek met een mooi wit bloesje met daaronder zwarte lingerie. Dat is wat ik wil. En die ongemakkelijke maar ozo sexy schoenen wil ik niet meer dragen. Ik wil van die leuke, stevige dr. Martens.”

Doe dit maar niet aan, Roza

Zonder iets te zeggen, koopt Roza een nieuw outfitje. Als het aantrekt en in de spiegel kijkt, is ze tevreden. “Eindelijk zag ik de Roza die ik ben: een vrouwelijke doch stoere moeder van twee jongens. Met veel minder make-up zie ik er veel beter uit.” Ze kan niet wachten tot Igor uit zijn werk komt. Als hij binnenkomt, ziet ze de verbazing en teleurstelling op zijn gezicht. “Hij vroeg waarom ik er zo uitzag. Ik antwoordde dat dit is wie ik ben. Onzin, vond Igor. Volgens hem zie ik er in een rokje veel beter uit. ‘Doe dit maar niet maar aan, Roos’ zei hij en hij liep naar de koelkast om een biertje te pakken. Geen woord heeft hij er over gezegd.”

Snel omkleden voordat íe thuis is

Roza is teleurgesteld en op de dag, als Igor aan het werk is, loopt ze in haar stoere kleding en ze kleedt zich om voordat hij thuiskomt. “Mijn vriendinnen verklaren me voor gek. Vinden dat Igor er niets mee te maken heeft zeggen dat ik zelf toch wel kan bepalen wat ik draag? Mijn beste vriendin vroeg voorzichtig of ik onder de plak bij Igor zat. No!”

Hij gaat toch niet flirten he?

De nieuwe kledingstijl van Roza valt in goede aarde bij haar omgeving, alleen bij Igor niet. Roza vindt dat zo jammer en baalt ervan. Ook is ze bang dat Igor nu gaat kijken en flirten naar vrouwen die volgens hem wel goed zijn gekleed. “Natuurlijk is het leuk als je man je graag op een bepaalde manier wil zien en een uitgesproken mening over mijn stijl heeft, maar het kan toch niet zo zijn dat hij bepaalt wat ik draag.”

Haar wil was wet

Elke keer als Roza haar dr. Martens vetert, voelt ze zich schuldig. “Ik ben zo trots op mijn nieuwe kleding en voel me er zo veel beter bij. Nu pas realiseer ik me hoeveel invloed mijn moeder vroeger op me had en dat ik nooit tegen haar heb durven zeggen dat ik wat anders wilde dragen. Er was geen discussie mogelijk, haar wil was wet. En dat heeft me meer gevormd dan ik had gedacht.”

Wat vind jij? Moet Roza gewoon lekker aantrekken wat ze wil? Of vind je dat ze het niet kan maken. Igor is verliefd geworden op de Roza in korte rokjes en dan moet ze nu niet ineens met strakke spijkerbroeken aankomen. Toch? Praat mee in de comments onder dit artikel.

Afbeelding: Brooke Cagle via Unsplash

Het artikel over Roza was al eerder op Damespraatjes te lezen.

Het lukt Jessica niet om van haar dochtertje (8) te houden

ontbreken moederliefde

Van zorgeloze single, naar een vrolijke vriendin van de man van je dromen naar moeder van een dochter, zijn grote veranderingen in een mensenleven. Je probeert je er een voorstelling van te maken, maar kunt nooit weten hoe het in real life uitpakt. Daar is Jessica (44) inmiddels achter. Nooit had ze gedacht dat ze zou gaan samenwonen en een kind zou krijgen. Ze kon zich daar niet zo veel bij voorstellen. “Nu ben ik getrouwd en heb ik een dochtertje van acht jaar en wat ik ook doe, wat ik ook probeer: het lukt me niet om van haar te houden…… VERDER LEZEN

3 reacties

Bianca -

Ook met stoere boots kun je je vrouwelijk kleden, knal lekker die Martens onder een jurkje of een stoere (nep) lerenbroek met hoge hakken, alles kan als jij je maar top erin voelt. Tuurlijk is het leuk om soms rekening met een ander te houden maar het gaat er vooral om hoe jij je erin voelt. Ik kan me best voorstellen dat je eens zonder make up of een gewone spijkerbroek de deur uit wil.
En dan nog, niets mis met een tikje alternatief of Gothic look, is vaak een hele mooie stijlvolle look (mits je geen panda-beer look erbij aanmeet, dat is leuk als je 20 bent of naar een concert gaat).

Rieneke -

Liefde zit niet in kleding. In begin val je vaak op het uiterlijk maar als je ouder wordt etc dan spelen hele andere dingen belangrijker rol. Je valt dan toch meer op de gene zijn karakter etc. Wat als je een ongeluk krijgt en je misvormt raakt.Gaat hij je dan verlaten?
Soms zie je bij drukke jonge moeders dat zij zichzelf verslonsen dat moet niet. Blijf tijd voor elkaar vrij maken en blijf verzorgd maar dat kan ook heus in gewone kleding i.p.v rokjes met hoge hakken.
Als hij echt van jou houdt dan waardeert hij jou om wie je bent en zeikt er niet over. Wat een zak!

Petra van Dorp -

Wat is dat toch met partners die zo overheersend en dominant zijn dat de andere partner zich verdorie SCHULDIG voelt als hij/zij iets doet wat beter bij hem/haar past? Wat is er toch gebeurt met gelijkwaardigheid, acceptatie en liefde voor elkaar en respect voor elkaars mening? En dan de angst dat hij met anderen gaat flirten vanwege de kledingstijl? Dat is zo’n enorme rode vlag dat ik die gast de deur uit zou willen schoppen. Als hij het voortbestaan van de relatie helemaal laat afhangen van een andere kledingstijl, dan is het gewoon een lul van een vent en laat hem dan maar eens aan zijn zoons vertellen dat hij van mamma gaat scheiden omdat ze geen ‘jurkjes en rokjes’ meer draagt. In plaats van blij te zijn dat Roza haar ware ik heeft gevonden (en zo dramatisch is het nu ook weer niet, ze is geen punk/goth/boho geworden of zoeits, en wat dan nog!!) , gaat hij zich als een lul opstellen. Dit gelijk de kop indrukken en goed laten merken dat je dit niet pikt.

Reageer ook