fb
Damespraatjes Damespraatjes

Veel zonnestudio’s overtreden regels: check hier of jouw studio wél veilig werkt!

Een paar jaar geleden deed ik het elke week: even lekker onder de zonnebank. Heerlijk, opwarmen en bruin worden tegelijkertijd. Wat wil een mens nog meer? Toch ben ik er een beetje op teruggekomen, dit vooral op advies van mijn huisarts. Ik heb een verhoogde kans op huidkanker en moet dus goed oppassen dat ik me altijd goed insmeer én dat ik liever niet onder de zonnebank ga. 

Overschreden stralingslimiet 

Veel van mijn vrienden en kennissen doen het nog wel. Zo lang je verantwoord zont, zou het immers niet zo heel schadelijk zijn. Om deze reden zijn er dan ook regels voor zonnestudio’s, zoals bijvoorbeeld het stralingslimiet van de UV-lampen in de zonnebank. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is echter gebleken dat maar liefst 22 van de 154 gecontroleerde studio’s de vastgestelde grens van de maximale stralingslimiet overschrijden. Dat is 14 procent van de zonnestudio’s!

14 procent van de studio’s

Naar aanleiding van het onderzoek hebben 19 van de 22 studio’s maatregelen genomen. Sommige deden dit pas na een derde waarschuwing. De NVWA maakte een overzicht van de door hun gecontroleerde studio’s. Ze hebben niet alle studio’s van het land gecontroleerd, dus we kunnen niet garanderen dat jouw studio in dit overzicht is terug te vinden. Twijfel je of jouw studio zich aan de regels houdt? Onderzoek dan via deze kaart of er een gecontroleerde studio bij jou in de buurt zit. Met je gezondheid kan je beter geen risico’s nemen.

Hoe zon jij veilig en gezond?

Ga jij graag onder de zonnebank? Hoe zorg jij ervoor dat je gezond en veilig zont? We zijn heel erg benieuwd naar al jullie tips en ervaringen! Een tijd geleden schreven wij een artikel over hoe je bruin kunt worden zonder zon, één van de tips die we hierin gaven is het gebruik van een goede zelfbruiner. Ook daar maakten we een overzichtje van!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook