fb
Damespraatjes Damespraatjes

Veel kritiek op 1 april grap van Pro Rail. Kun jij er wel om lachen?

Jaarlijks overlijden er te veel mensen op onbeveiligde overwegen. Niet alleen als gevolg van een ongeluk maar ook vanwege een zelfgekozen dood. Over juist die locaties heeft Pro Rail nu een 1 april grap gemaakt die bij heel veel mensen in het verkeerde keelgat is geschoten. We zijn heel benieuwd wat jullie er van vinden.

Een grap die pijn doet

In een advertentie kondigt spoorbeheerder ProRail aan dat het bedrijf op zoek is naar zogenaamde NABO-beveiligers: beveiligers voor Niet Actief Beveiligde Overwegen. Geïnteresseerden kunnen reageren tot 31 maart, om 23.59 uur. Bij de advertentie staan foto’s die humoristisch zijn bedoeld. Maar de foto’s zijn gemaakt op plekken waar zich heel veel leed heeft afgespeeld omdat daar mensen zijn overleden. En dat doet pijn bij nabestaanden. Op Facebook was het commentaar dan ook niet van de lucht bij tegenstanders van deze grap.

Incidenten in toekomst voorkomen

Een ProRail-woordvoerder geeft aan Telegraaf.nl toe dat het hier inderdaad om een grap gaat: „We willen juist een punt maken: weg met die onbewaakte overweg en op naar nul incidenten.” Er is volgens hem vooraf goed over nagedacht: „Deze controverse was ingecalculeerd. In die zin is de grap nu al gelukt. Maandag geven we op onze site een uitleg. Juist omdat we blijvend aandacht voor dit onderwerp vragen.”

Niet meer acceptabel

In Nederland zijn nog ruim 110 van deze onbewaakte overgangen. Pro Rail zou het liefst zien dat ze worden gesloten vanwege alle risico’s die deze plekken met zich meebrengen. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid gaf een tijd geleden al aan dat onbeveiligde overgangen niet meer acceptabel zijn. Volgens de laatst bekende cijfers kwamen er in 2017 elf mensen om bij een dergelijke overweg. Het aantal gewonden ligt vele malen hoger.

Wat vind jij?

We zijn heel benieuwd wat jullie van deze 1 april grap vinden. Kun je een dergelijke grap maken om incidenten in de toekomst te voorkomen? Of moet je rekening houden met de nabestaanden en hun niet nog extra pijn willen doen? We zijn benieuwd naar jullie reactie!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook