fb
Damespraatjes Damespraatjes

Gaat jouw kind op een vechtsport? Dit is waar je op moet letten!

Terugdenkend aan mijn jeugd herinner ik me dat ik altijd aan het buitenspelen was. Touwtje springen, tikkertje, verstoppertje spelen, stoepranden en nog steeds ben ik veel buiten aan het fietsen en lopen. Hoe anders is dat met de jeugd van tegenwoordig? Bijna de helft van de Nederlandse kinderen beweegt te weinig, waardoor motorische vaardigheden achteruit gaan en het overgewicht onder kinderen toeneemt. Belangrijk dus om je kind in beweging te krijgen, buiten te laten spelen of voor een sport te laten kiezen. Maar wat als je kind voor een vechtsport kiest? Wat komt daar allemaal bij kijken en waar moet je op letten?

Een vechtsport waar veel kinderen voor kiezen is judo en in iets mindere mate voor karate, aikido en jiu-jitsu. Judo is in essentie eigenlijk een verdedigingssport, geen vechtsport en heeft een wat andere insteek. Er zijn onderzoekers die denken dat vechtsporten een negatief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen, maar er zijn evenveel onderzoeken die het tegenovergestelde beweren. Net als bij andere sporten, zoals bij bijvoorbeeld voetbal, is het belangrijk dat je respect hebt voor je tegenstander en je leert je gedisciplineerd te gedragen.

Op deze drie dingen moet je letten als je kind op een vechtsport gaat!

1. Welke vechtsport past bij jouw kind? Met judo kun je volgens mij niet vroeg genoeg beginnen. Voor nog hele jonge kinderen worden al tuimelcursussen aangeboden, waarbij vooral ook het vallen en bewegen centraal staan.

Heb je een druk kind dan kan die bij een vechtsport zijn energie goed kwijt, terwijl hij zich tegelijkertijd leert focussen. Is jouw kind van nature wat onzeker? Dan kan de sport juist helpen om het zelfvertrouwen en de weerbaarheid op te bouwen. En hoe stoer is het om in een karatepak rond te lopen?

Laat je kind door middel van proeflessen met zoveel mogelijk disciplines kennismaken en daarna pas een keuze maken. Overleg ook met de mensen van de sportschool en vraag hun advies.

2. Kies een sportschool met gezond sportief gedrag. Kiest je kind voor een vechtsport ga dan zeker bij meerdere scholen langs. Wordt de nadruk gelegd op waardes als bescheidenheid, zelfredzaamheid, zelfvertrouwen, respect en discipline? En check of overmatig competitief of agressief gedrag wordt gecorrigeerd.

De boodschap van een karate-, jiujitsu- of ander soort les mag nooit zijn dat vechten een oplossing is voor problemen, maar dat je respect moet hebben voor je tegen- en medestander. En  jezelf in iedere situatie onder controle moet hebben.

3. Kies een goede outfit. Voor het beoefenen van een vechtsport heb je over het algemeen niet zo veel nodig. Het meeste materiaal is bij de sportschool aanwezig. Maar een sporttenue is onmisbaar. Mogelijk kunnen ze je bij de school tips geven waar je goede judopakken kunt kopen. Maar ook via webshops als aiki-budo.nl kun je veel informatie krijgen over de aanschaf van bijvoorbeeld een aikido pak of een karatepak. Je kunt deze pakken daar ook meteen bestellen. Wel zo handig!

We zijn heel benieuwd voor wat voor sport jouw kind uiteindelijk kiest. Laat het ons weten bij de comments onder dit artikel. Vinden we leuk :-).

 

 

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook