fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen lenzen dragen?

Op school lijkt je kind het minder goed te doen dan eerst en ook op het sportveld merk je dat er iets aan de hand is. Het lijkt aannemelijk dat hij of zij misschien een bril of lenzen nodig heeft.

Kinderen kunnen al op jonge leeftijd verziend of bijziend raken, zeker als dit in de familie voorkomt. Zowel een bril als lenzen zijn veilige en gezonde mogelijkheden voor kinderen om scherp zicht te krijgen en zich zelfverzekerd te voelen. Vanaf welke leeftijd mogen kinderen lenzen dragen? We vertellen het je graag in dit artikel.

Mogen kinderen lenzen dragen?

Vanaf acht jaar zijn de ogen van mensen uitgegroeid en kunnen kinderen in de meeste gevallen geen lui oog meer ontwikkelen. Het is dus niet de vraag vanaf welke leeftijd kinderen lenzen mogen dragen, maar vanaf welke leeftijd kinderen er klaar voor zijn. Zo vraagt het indoen, uitdoen en schoonmaken van lenzen zorgvuldigheid en zelfstandigheid. Heb je het idee dat jouw kind verantwoordelijk genoeg is om lenzen te gaan dragen? Dan kun je een afspraak bij de oogarts maken, die de gezondheid en sterkte van de ogen van jouw kind beoordeelt. Als de oogarts akkoord geeft, kunnen jullie het samen uitproberen en aankijken hoe het gaat.

Wat zijn de voordelen van lenzen voor jouw kind?

Als een kind bijziend of verziend raakt, dan zien veel ouders de school- en sportprestaties van hun kind achteruitgaan. Het dragen van lenzen heeft veel effect op de gezondheid en het zelfvertrouwen van kinderen. Zo voelen kinderen zich zelfverzekerder over hun uiterlijk, verbeteren hun prestaties en zitten ze beter in hun vel. Zeker tijdens het sporten bieden lenzen meer comfort dan een bril, omdat het gezichtsveld van de kinderen verbreed wordt en de bril niet continu voor hun ogen beweegt. Of de voorkeur uitgaat naar een bril of lenzen is iets dat alleen jouw kind kan bepalen en iets waar je samen achter moet komen.

Kinderogen meten bij de oogarts

Gaan jullie samen het lenzen dragen oefenen? Dan zullen jullie hier uiteraard uitleg over krijgen van de oogarts. De oogarts zal vertellen wat de uitslagen zijn van de oogmetingen en geeft advies over welke lenzen het kind moet dragen. Een kostenindicatie kan ook pas gemaakt worden nadat de oogmeting is uitgevoerd, omdat dan duidelijk is welke lenzen geschikt zijn. Je kunt daarna thuis meteen online de door de oogarts aanbevolen lenzen bestellen, zodat je kind kan oefenen met het dragen van de lenzen.

Hebben jouw kinderen ervaring bij het dragen van lenzen? We zijn heel benieuwd. Laat het ons weten bij de comments onder het artikel. Vinden we gezellig :-).

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over! 

Reageer ook