fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vanaf deze leeftijd zou je elk jaar je bloeddruk moeten laten meten

Van nature heb ik een lage bloeddruk. Dat schijnt iets goeds te zijn, maar zelf heb ik er best vaak last van. Draaierig, ineens heel moe of het gevoel hebben flauw te gaan vallen. Tijdens mijn zwangerschappen was dit nog erger en moest ik op de gekste momenten ineens even gaan liggen of zitten. Zo heb ik een keer in een bed in de IKEA gelegen en moest ik in de bus een andere vrouw vragen om voor mij op te staan. Eigenlijk mag ik niet klagen, want met een lage bloeddruk is helemaal niks mis. Een hoge bloeddruk is daarentegen niet wenselijk.

Stille aandoening

Een hoge bloeddruk kan hartziektes en beroertes veroorzaken en is dus iets waarvan het belangrijk is om in de gaten te houden. De Hartstichting roept daarom op om vanaf je veertigste in ieder geval één keer per jaar je bloeddruk te laten meten. Ook als je je gewoon gezond voelt, want een hoge bloeddruk voel je vaak niet.

“Een kwart van de sterfte aan hartziektes en een derde van de sterfte aan beroertes in Nederland wordt veroorzaakt door een hoge bloeddruk. Omdat je van een hoge bloeddruk meestal niets merkt, wordt het ook wel een stille aandoening genoemd” aldus de Hartstichting.

Lees ook: Vrouwen sterven vaker aan hart- en vaatziekten dan mannen. Hoe komt dat en wat kan je er volgens de Hartstichting zelf aan doen?

Hogere kans

Ondanks het belang van het meten van de bloeddruk, heeft niet iedereen daar behoefte aan. Vooral mannen tussen de 40 en 60 laten de bloeddruk niet regelmatig genoeg meten. “En dat terwijl maar liefst een op de drie mannen een hoge bloeddruk heeft. Slechts de helft (56 procent) zegt het afgelopen jaar de bloeddruk te hebben gemeten. Dat percentage moet omhoog”, zegt de organisatie. “Vanaf je veertigste heb je meer kans op een hoge bloeddruk, zowel mannen als vrouwen. Door jaarlijks te meten ontdek je op tijd of je een hoge bloeddruk hebt. Je kunt dan zelf nog veel doen om deze te verlagen. Denk bijvoorbeeld aan meer bewegen, minder zout eten of gewicht verliezen. Heb je overgewicht en val je af, dan kan de bloeddruk al tot zo’n twintig punten dalen”, zegt David Smeekes, arts bij de Hartstichting

Ongezonder

Mannen leven een stuk ongezonder, ze zijn minder met gezondheid bezig, eten zouter, roken vaker en hebben vaker overgewicht dan vrouwen. Een hoge bloeddruk komt dus juist bij mannen tussen de 40 en 60 jaar vaker voor dan bij vrouwen. Niet alleen levensstijl speelt hierin een rol, ook hormonen en lichaamsbouw zijn van invloed.

Praat mee

Laat jij al ieder jaar je bloeddruk meten? Waarom doe je dat wel of juist niet? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook