fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van yogamat tot meditatiekussen: dit is je basisuitrusting als je yoga gaat doen

yogamat

De eerste keer dat ik meedeed aan een yogales viel ik bij het uitvoeren van de tweede oefening om. Terwijl de rest keurig over hun schouder de juiste kant uitkeek, draaide ik verkeerd en bam, daar lag ik. Een goede yogi zal ik nooit worden, maar thuis, alleen op mijn yogamat ben ik de beste.

Tijd om groepslessen te volgen in een sportschool of yogastudio heb ik niet. Maar omdat ik merk dat ik steeds stijver en stijver word, heb ik besloten thuis het een en ander te gaan starten. Zo doe ik ’s ochtends als ik uit bed kom mijn push-ups en ben ik van plan om dagelijks een half uurtje op mijn yogamat door te brengen. Wat heb ik daar allemaal voor nodig?

Yogamat

Misschien wel het belangrijkste om in huis te hebben, is een yoga-mat. De keuze in matjes is groot dus waar moet je op letten? Als eerste moet je een mat kopen die tien centimeter langer is dan je eigen lichaamslengte. Zo kun je de oefeningen goed en veilig uitoefenen. Ook belangrijk om te weten is welke yogastijl je wilt beoefenen. Bij elke type yoga is een passende mat. De dikte van de mat kan ook doorslaggevend bij je aanschaf zijn. Als je lijf gevoelig is, is het beter een wat dikkere mat te kopen.

Ontspannen op meditatiekussen

Wat ook prettig is om te gebruiken als je yoga oefeningen of een meditatie gaat doen, is een meditatiekussen. Door gebruik te maken van dit kussen kun je langere tijd rechtop zitten en wordt het mediteren wat aangenamer. Een meditatiekussen biedt namelijk ondersteuning aan je heupen, rug en bekken. De kussens zijn in verschillende vormen en kleuren te koop. Wat je ook goed kunt gebruiken als je van plan bent thuis aan yoga te doen, is een yogablok. Bij oefeningen die zeker in het begin moeilijk zijn, is een yoga blok een handig hulpje. Het helpt je een nieuwe oefening onder de knie te krijgen zonder dat je geblesseerd raakt.

Rustige ruimte

Het mooiste is natuurlijk als je een kamer in huis hebt die je als yogaruimte kunt inrichten. Als je geen kamer overhebt, kun je de oefeningen natuurlijk ook gewoon in bijvoorbeeld je slaap- of woonkamer doen. Om de ideale sfeer te creëren zorg je voor een aangenaam verwarmde ruimte en kun je als je dat lekker vindt, wat wierook branden. Zet planten in de ruimte die zorgen voor extra zuurstof en rust. Ben je klaar met je oefeningen? Dan ben je vast toe aan een warme kop thee. Er zijn heerlijke yogi theetjes die je van binnen warm maken en ervoor zorgen dat je het ontspannen gevoel nog vasthoudt.

Wat moet ik aan?

Wat draag je als je je oefeningen doet? Draag kleding waarin je je makkelijk kunt bewegen. Je kunt bijvoorbeeld een joggingbroek met een shirt dragen of een hemdje. Kies voor zachte en warme stoffen en let erop dat niets knelt. Je moet vooral geen last hebben van je niet lekker zittende kleding. Investeer ook in een paar goede warme sokken. Die zijn lekker tijdens het mediteren.

Oké, en nu?

Je hebt een yogamat, een meditatiekussen, een comfortabele ruimte, wierook, goed passende kleding en dikke sokken. Dus je kunt aan de slag! Op YouTube zijn talloze yogalessen te vinden. De lessen van Adriene zijn misschien wel de bekendste. Als je Yoga with Adriene intikt, verschijnen haar online lessen en kun je beginnen. Bouw het rustig op en probeer de oefeningen zo vaak mogelijk te doen. Je zult zien dat ze dan steeds makkelijker gaan en dat je lichaam sterk wordt. Namasté….

Foto door Elina Fairytale via Pexels

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Joris -

Is dit artikel toevallig reclame?

Reageer ook