fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van percal tot jersey: beddengoed is verkrijgbaar in veel materialen. Wat zijn precies de verschillen?

Laatst sprak ik iemand die mij vertelde dat “ze slapen eigenlijk maar een verspilling van haar tijd vond”. Ik wist níét wat ik hoorde. Slapen een verspilling van je tijd?! Laat me niet lachen. Slapen is niet alleen heerlijk (als je het mij vraagt dan), het is ook nog eens heel belangrijk. Wist je dat te weinig slaap kan leiden tot lusteloosheid, concentratie problemen, hartproblemen, een verlaagd libido, overgewicht en nog veel meer vervelende klachten? Ik probeer dan ook altijd minstens zeven uur te slapen. Maar bij voorkeur nog meer, met acht of negen uur slaap functioneer ik op mijn best. 

Aangenaam beddengoed

Lekker en goed slapen gaat beter in een schone slaapkamer, zonder elektronische afleidingen van televisies, tablets en telefoons en in een goed bed. Verschoon je bed bij voorkeur één keer per week en maak gebruik van beddengoed waar jij je het prettigst bij voelt. Er zijn heel veel keuzes als het op beddengoed aankomt. Van percal tot jersey:  beddengoed is verkrijgbaar in veel materialen. Wat zijn precies de verschillen?

Katoen

Katoenen beddengoed is er in alle soorten en maten. Het staat bekend als een sterk, maar licht materiaal dat vocht goed absorbeert, waardoor het een zeer geschikt materiaal is voor beddengoed.

katoen

Satijn

Satijnen beddengoed voelt heerlijk zacht en glad aan. Dit beddengoed is gemaakt van hoogwaardige katoenvezels, welke bijdragen aan een optimale nachtrust. Door de bijzondere manier van weven krijgen het beddengoed een luxe uitstraling.

satijn

Flanel

Flanellen beddengoed staat bekend als heerlijk warm en zacht. Flanel is één of tweezijdig opgeruwd katoen dat warmte zeer goed vasthoudt. Beddengoed van flanel is dan ook met name populair in de koudere maanden van het jaar. Flanellen beddengoed is door haar vermogen om warmte stevig vast te houden vooral geschikt voor mensen die het snel koud hebben of slapen in een koude slaapkamer.

flanel

Linnen

Linnen beddengoed is geproduceerd van natuurlijke vlas. Linnen is een bijzonder luxe en kostbaar materiaal dat 100% natuurlijk is en altijd een beetje ruw aanvoelt en er gekreukt uitziet. Lakens kunnen direct om de matras als onderlaken worden gebruikt of onder de deken ter bescherming van de deken en verhoging van het slaapcomfort. Bovendien wordt linnen vooral in de zomer veel gebruikt om heerlijk koel onder te kunnen slapen.

Linnen

Percal 

Percal is 100% katoen, maar dan van een hogere kwaliteit. Bij deze gekamde gemerceriseerde katoen worden minimaal 200 garen per inch gebruikt waardoor een sterke en soepele stof ontstaat. Dit is mogelijk doordat voor percal katoen de katoenvezels zeer fijn worden gekamd zodat er dunnere garen van kunnen worden gesponnen. Percal beddengoed voelt hierdoor heerlijk zacht en glad aan, waardoor dit materiaal perfect geschikt is voor de kwaliteitszoeker.

percal

Jersey

Jersey beddengoed heeft de fijne eigenschap dat het goed ademt en zeer zacht aanvoelt door de fijne weving. Bovendien is jersey het enige materiaal dat echt kreukvrij is en dus absoluut niet gestreken hoeft te worden.

jersey

Waar kies jij voor?

Ik vind het super fijn om de onderscheidende eigenschappen van de verschillende materialen eens op een rijtje te zien. Nu weet ik dat ik zomers het beste voor materialen als katoen of linnen als linnen kan gaan en dat flanel een fijne stof is in een koude slaapkamer. Jersey is handig omdat het kreukvrij is en niet gestreken hoeft te worden en dat percal hét materiaal voor de kwaliteitszoeker is.

Wanneer zou jij waarvoor kiezen? Praat met ons mee in de comments onder dit artikel. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook