fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van minnares tot echtgenote, het kan wel!

Eén op de drie vrouwen valt in haar leven op een getrouwde man. Soms kort, soms eenmalig, soms meerdere keren en soms blijven ze hun hele leven wachten op het moment dat ze hun minnaar eindelijk hún man mogen noemen. Ruim tachtig procent verwacht dat hun getrouwde minnaar zal gaan scheiden, maar in  werkelijkheid zet nog geen vijf procent die stap. Een scenario dat gedoemd is om te mislukken? Het hoeft niet…

Zoveel vrouwen en je kent er ongetwijfeld één, waarschijnlijk zelfs meerdere, of je bent zelf degene die haar hart heeft verloren aan een getrouwde man. Meestal was het niet de bedoeling maar ja, verboden vruchten zijn soms het allerlekkerste. En dat is ook niet vreemd. Je raapt zelden zijn sokken op, of het moet na een nachtje stomende seks zijn als hij niet meer weet waar hij ze in de haast heeft uitgetrokken, en ergert zich niet als hij met een slecht humeur op de bank zit. Want als hij op jouw bank zit, trek je hem de kleren van het lijf. Ruziemaken doe je niet, want dat is maar zonde van de tijd die je samen doorbrengt en genoeg krijgen van zijn gezelschap is er ook niet bij, want hij is altijd alweer weg voor je snakt naar een avondje ongestoord Netflixen. Natuurlijk geloof je hem. Zijn huwelijk is slecht, duh, dat verzint hij echt niet en ze leven als broer en zus, al járen. Zijn liefde is voor jou. Zijn passie ook. En als de kinderen er niet waren, de hypotheek niet huizenhoog en de gevolgen gigantisch, had hij nu al een advocaat gebeld om de scheiding er door heen te jagen. “Geef me tijd. Het wordt allemaal anders. Ik wil het de kinderen niet aandoen.” Het zijn bekendere woorden dan het Onze Vader, de Salat of de Kaddisj en de mantra’s van de man die (nog) geen knuppel in het huwelijkse hoenderhok wil gooien. Zeker van degenen die liever een dubbelleven leiden dan doortastend te kiezen voor hun minnares. Kun je daar iets aan veranderen?

Jij bepaalt de uitkomst!

Gloss-hoofdredacteur Angela Hoogeveen besteedde een tijdje geleden uitgebreid aandacht aan het fenomeen van de felle onbereikbare liefde die ‘de getrouwde man en zijn minnares’ heet en komt met een aantal opzienbarende conclusies. “Wij duiken elke maand in onderwerpen die direct uit het leven van onze lezeressen komen. Bij een brainstorm-sessie van onze vaste en freelance medewerksters kwam naar voren dat twee van hen een relatie met een getrouwde man hebben. Hoewel beide verhalen veel raakvlakken hadden, waren er ook heel veel verschillen en die bleken te maken hebben met hoe beide dames met de situatie omgingen. Zij hebben hun krachten gebundeld voor dit verhaal en een expert geraadpleegd en dat leidde tot een aantal inzichten die de regels van het spel bloot legden. Sterker nog, die de regels en de uitkomsten van het spel danig kunnen veranderen. Want wie de intentie heeft om van haar geheime liefde iets wettigs te maken, moet zich niet volledig laten meeslepen door haar emoties en er ook haar verstand bij houden,” zegt Angela. “Je hebt wel degelijk invloed op het verloop van zo’n liefdesrelatie en de uitkomst daarvan. Meer dan je denkt, zelfs.” Een tipje van de toekomstige huwelijkssluier? “Zeker. Vermijd dat jullie relatie ongelijkwaardig wordt. Dit is niet alleen slecht voor je gevoel van eigenwaarde maar ook voor jullie evenwicht. Het zet de verkeerde toon die gevolgen heeft voor de toekomst. Is het al gebeurd? Dan is het zaak dat verstoorde evenwicht zo snel mogelijk weer te herstellen.”

Angela Hoogeveen

Angela Hoogeveen

Put a ring on it

Dat klinkt goed, heel goed, zelfs, maar hoe doe je dat? Graag een mini-cursus voor de minnaressen die er klaar voor zijn. Om het in de woorden van Queen Bee te zeggen: now put your hands up! “Er valt heel veel over te zeggen en dat doen we dus ook in deze editie van Gloss,” zegt Angela. “Het is heel lastig voor minnaressen die al een tijd in een geheime relatie zitten om de bakens te verzetten en dat begrijp ik heel goed. Je bent gek op die man en de seks is natuurlijk waanzinnig. Verslavend, zelfs. Maar wil je meer, en hij ook, en ben je daar echt van overtuigd, dan is jouw houding heel bepalend voor het verloop van de affaire. Mannen zijn heel bang om weg te gaan bij hun echtgenotes en vrezen voor de gevolgen. Die ook echt immens groot kunnen zijn. Als hij echt van zijn vrouw houdt en jij niet meer dan een speeltje bent, is er niets dat je daar aan kunt doen. Maar dan wéét je dat ook en kun je verder met je leven. Mét hem als minnaar voor zolang je daar zin in hebt en daar verder geen morele problemen mee hebt of zónder hem als je andere plannen hebt. Is hij wel serieus met je en heeft hij een duwtje in de rug nodig? Dan moet je het slim aanpakken.”

Acties zeggen meer dan woorden

Je weet het zeker. Je wilt hem. Dan ben je klaar voor de eerste inzichten. De regels die het spel veranderen richting de uitkomst die jij wilt.

  1. Stel je onafhankelijk op. 

Deze is natuurlijk al direct heel lastig. Want de situatie is waarschijnlijk zo dat hij van alles moet verzinnen om stiekem bij jou te zijn en jij veel flexibeler bent. Wat al snel tot gevolg heeft dat jij meestal (lees: altijd) wel kunt en hij ongestraft kan wijzigen, afzeggen of bepalen. Dat dwingt je in de rol van de ondergeschikte, de vrouw die begrip moet hebben en zich moet aanpassen. Spannend? Sexy? Uitdagend? Iemand waar je rekening mee houdt? Eh, nee. Denk je dat iemand je respecteert als jouw leven om dat van hem draait? Nogmaals: nee. Zeg nee op een voorstel, biedt alternatieven die jou uitkomen. Zwicht niet als hij klaagt dat hij je dan voorlopig niet kan zien (maar natuurlijk wel op dat moment dat het hem uitkomt) en maak je eigen agenda minstens zo belangrijk als die van hem. Begrip is iets moois maar te veel begrip staat voor dat cliché dat je al van je oma hoorde: alles waar ‘te’ voor staat is niet goed. Ze had gelijk. Maar ja, zij is natuurlijk al vijftig jaar getrouwd met dezelfde man. En laten we eerlijk zijn: elke man kan in het begin van een affaire van alles verzinnen om bij je te zijn en probeert je later in te passen in zijn leven hoe het hém uitkomt. Hij wil je. Laat hem er moeite voor doen. Het is ook goed voor de jager in hem. Nog een excuus nodig? Het levert betere seks op. En een beter evenwicht tussen jullie. Echt Heel Belangrijk. Niet voor niets op de eerste plaats.

  1. Stel eisen.

Vertel wat je wilt en zorg dat je het krijgt. Wil je elke dag gebeld worden omdat jij hem niet kunt bellen? Net zo vaak op vakantie met hem als hij met zijn vrouw gaat? Dat hij je vrienden leert kennen? En de belangrijkste: wil je dat hij een keuze maakt binnen nu en drie maanden? Zeg het. Volgens de experts is zeggen wat je wilt en er vervolgens van uitgaan dat hij er naar zal leven, de beste manier om te krijgen wat je wilt. Minstens zo belangrijk: als je hem vertelt dat hij over drie maanden een keuze moet maken, is dat je in de tussentijd niet gaat zeuren, dwingen of manipuleren. De bal is aan hem. En ook hier geldt een cliché, omdat er altijd wel één is: acties spreken duidelijkere taal dan woorden. Beoordeel hem op wat hij doet en niet naar wat hij zegt. Je weet waarom.

  1. Blijf daten met andere mannen

Natuurlijk wil je dat niet. Sterker nog, waarschijnlijk gruwel je bij het idee van een ander mannenlichaam. Dat snappen we en je hoeft ook niet met ze naar bed. Maar zolang hij niet 100% van jou is, ben jij dat ook niet van hem. Goed voor het evenwicht, goed voor de jager in hem en als bijkomende bonus ook goed voor jou om je opties open te houden.

  1. Wees niet zijn therapeut.

Natuurlijk ben je benieuwd naar zijn beslommeringen en is jouw inlevingsvermogen legendarisch, maar pas op voor de kilometers diepe valkuil die hier dreigt. Hoe meer je je inleeft in zijn lastige situatie, hoe meer je geacht wordt hier ook rekening mee te houden, want je wéét toch hoe moeilijk hij het heeft? Hoe meer je je nieuwsgierigheid naar zijn relatie met zijn vrouw bevredigt door het er met hem over te hebben, hoe meer bestaansrecht je haar in jullie leven geeft en zij, zonder dat ze het weet, invloed heeft. Niet doen.

  1. Gooi de borden door de kamer.

Ofwel: wees niet bang voor ruzie. Natuurlijk is het zonde van de tijd die jullie doorbrengen maar als iets je dwars zit of er gebeuren dingen die niet door de beugel kunnen, dan breekt de hel los. Denk aan puppy-training: niet morgen, niet volgende week of ooit, als de band tussen jullie sterker is, nee, nú meteen. Anders snapt hij niet waar je reactie vandaan komt en is zijn onacceptabele gedrag stilzwijgend goedgekeurd. Onthoud dat een goede relatie, ook een geheime, bestand is tegen een ruzie.

Kader: Angela Hoogeveen is hoofdredacteur van GLOSS. Het volledige artikel over minnaressen is te bestellen op www.glossmagazine.nl.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Elke -

Ik heb al meer dan 4j een relatie met een (niet) getrouwde man. Hij heeft mij al zo vaak gezegd dat hij haar gaat verlaten. Hebben heel vaak ruzie omdat hij tot heden de stap niet heeft gezet. Ook nu ging hij het haar zeggen maar we hebben weer ruzie. Hij beloofd vanalles maar houd zich niet aan de beloftes. Ook nu hebben we weer ruzie. Heb hem gevraagd mij te blokkeren en ik heb dat ook gedaan maar ik verga van het verdriet. Als hij hier is voelt hij zich heel gelukkig en maakt hij mij ook gelukkig. Ik wil hem zo graag bij mij maar hij maakt me telkens weer verdrietig. Ik begrijp gewoon niet dat mannen, lieve en onschuldige vrouwen hen dit kunnen aandoen. Zijn vrouw werkt in dienst bij hem en hebben 1 dochter. Onze ruzies zijn soms heel hevig en tot nu kwam hij altijd terug maar na onze laatste ruzie meer dan een week geleden, heeft hij mij nog steeds geblokkeerd en vrees ik het ergste. Dat ik hem nooit meer zal zien en ik verder ga moeten zonder hem. Hij heeft nochtans een heel saai en lui leven als hij thuis komt van het werk . Ligt vaak in de zetel, komen geen vrienden, werkt hard om niet thuis te moeten zijn, doet niks in huis,… Ik heb hem gezegd dat ik zo’n saai leven niet. Heb zelfs een auto van hem gekregen maar ik denk eerder uit schuldgevoel en niet uit liefde. Ik ben ten einde raad en er kapot van want ik zie die man doodgraag. Wat moet ik doen? 😭

Reageer ook