fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van een droge decemberhuid naar een jong januarihuidje, zo doe je dat!

De winter, en dan met name Kerstmis, is the most wonderful time of the year. Ik ben het er helemaal mee eens, ook al ben ik van nature meer een zomertypetje en begint het leven pas echt met een cocktail, een ligbed en factor 50 binnen handbereik. Op één gebied is de winter niet the most wonderful time of the year; je huid is er namelijk helemáál niet zo dol op. Sterker nog: wie niet oppast kan ongemerkt het nieuwe jaar ingaan met een geïrriteerde, droge en trekkerige huid. Met als klap op deze vuurpijl nog een paar ontsierende bobbeltjes of jeugdpuistjes. Hoe komt het en hoe voorkom je dat het erger wordt?

We hebben nog geen sneeuwvlokje gezien maar bij iedereen staat de verwarming alweer een paar graden hoger. De luchtvochtigheid is in de winter een stuk lager en dat heeft direct invloed op de conditie van de huid. De hoeveelheid vocht in de huid neemt af en daarmee ook de natuurlijke barrière-functie van de huid. Het eerste zichtbare gevolg is dat de huid meer droogtelijntjes vertoont maar hoe meer en hoe langer de barrière-functie verstoord wordt, komen daar irritaties, schilfertjes en jeuk bij.

Nou helpt het ook al niet erg dat in december je alcoholconsumptie over het algemeen een tikje hoger ligt. Een rood wijntje voor de open haard, de drankjes bij alle kerstvieringen en natuurlijk een fles champagne met Oud & Nieuw. Er wordt minder water gedronken dan in de zomermaanden en dat terwijl je huid het nu extra hard nodig heeft. De alcohol onttrekt nog meer vocht aan de huid en in combinatie met de droge lucht ontstaan de eerste tekenen van huidirritatie: schilfertjes, droogtelijntjes, een vervelend trekkerig gevoel en bij langere verstoring zelfs puistjes.

Hoog tijd voor wat tips & tricks voor de transformatie van een droge decemberhuid naar een jong januarihuidje!

1. Vermijd een agressieve cleanser. Kies voor producten die geen zeep, alcohol of parfum bevatten. Elk product dat schuimontwikkeling heeft, bevat zeep en zorgt er voor dat de barrièrefunctie van je huid nog zwakker wordt. Een natuurlijk micellar water of cleansers op basis van natuurlijke olie reinigen net zo goed en zijn zachter voor je huid.

2. Drink! Een open deur maar hij kan niet wijd genoeg opengetrapt worden want we drinken in de wintermaanden minder water dan in de zomer. Trekt zo’n koude plens water je niet aan? Je huid is dol op groene thee. Bijkomend voordeel: je stofwisseling ook.

3. Douche minder lang en minder heet. Hoe verleidelijk het ook is in de koude wintermaanden. Smeer je hele lijf direct na het douchen in met een hydraterende bodylotion.

4. Draai je dag- en nachtverzorging om. In de zomer gebruiken de meeste vrouwen een dunne moisturizer overdag en wat rijkere crèmes voor de nacht. In de zomermaanden heb je de meeste uren daglicht en in de wintermaanden is dat precies omgedraaid. Kies in de winter overdag voor een vette, hydraterende, crème en ’s nachts voor de lichtere emulsie.

5. Gebruik een dagcrème die hydraterende en beschermende ingrediënten bevat. Ik noem er hier een aantal die kampioen hydrateren en beschermen zijn en de beste vrienden met je huid in deze wintermaanden worden:

  • Hyaluronzuur: dit is de koningin van het hydrateren en ze werkt vooral goed in combinatie met glycerine.
  • Glycerine, dit wordt in de betere cosmetica meestal in combinatie met andere hydraterende stoffen gebruikt want als hoofdbestanddeel is glycerine niet een heel prettige stof op je huid.
  • Petrolatum is sterk vochtherstellend en voelt ook wat vetter aan. De oplossing voor een zeer droge huid.
  • Plantaardige oliën, bij voorkeur uit cocos, jojoba of olijf. Vermijd alle sterk geurende oliën, en met name pepermunt, geranium, citrus, lavendel en tea trea.
  • Minerale oliën, heel vochtvasthoudend en nauwelijks kans op allergische reacties.
  • Siliconen, voor een gladde finish die de huid beschermt. Te vermijden in serums omdat het er voor zorgt dat de crème die daarna gesmeerd wordt zijn werk niet kan doen, maar prima als finishing touch.

Petrolatum en minerale oliën hebben de afgelopen jaren nogal wat te lijden gehad onder slechte kritieken. Ze zouden acné veroorzaken, de huid niet laten ademen en dus verstoppen. De wetenschap heeft al lang aangetoond dat dit niet het geval is en merkt daarbij ook droogjes op dat de huid simpelweg niet kan ademen, dat is voorbehouden aan de longen. Wat ze wel kan is vocht laten verdampen. Bescherming is geen luxe voor de huid maar essentieel voor een gezonde huidbarrière en een stevig, glanzend en goed gehydrateerd velletje zonder droogtelijntjes, pukkeltjes of jeuk!

tyra stock

 

Voor wie nog mocht twijfelen, hier een foto van Tyra Banks. De dame is 42 en ziet er uit zoals je van een supermodel mag verwachten: sexy en met een stralende huid! Haar geheim? Vaseline! Precies dat vettige goedje dat uit petrolatum bestaat. Nou gebruikt Tyra daar natuurlijk wel een peperduur serum onder maar haar toplaag is topspul dat in elke drogisterij voor een paar centen verkocht wordt. Haar advies is om het ’s nachts op te smeren: go to bed greasy, wake up gorgeous. Prima tip voor in de zomer. Wie er niet op zit te wachten om met een moddervet gezichtje het jaar te beginnen zijn er gelukkig genoeg producten die de hydraterende en beschermende ingrediënten van mijn lijst bevatten en je niet laten glimmen als een kerstbal maar wel laten schitteren met een stralende huid.

Lees ook: Kater? Zo ben je er binnen één uur vanaf!

Kathleen Vael (50) is founder van nybf cosmetics. Ze woont in Hilversum en is moeder van een dochter van 18. Schrijven, sporten en het ontwikkelen van fijne en goede beautyproducten zijn haar grote passies. Haar cosmeticalijn is te vinden op www.nybf.nl. Zo nu en dan recenseert Kathleen ook boeken voor Damespraatjes.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

SAMVEL -

GOED GEDAAN KATHLEEN

Reageer ook