fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van deze dingen genoot Mara tijdens haar zwangerschap het meest!

Mijn dochter Sophia wordt op 12 augustus al weer één jaar oud! Wat is de tijd toch voorbij gevlogen… Het lijkt wel gisteren dat Ward en ik met ons kleine aapje in de parkeergarage van het ziekenhuis stonden, om haar voor het eerst mee naar ons huis te nemen. As we speak is mijn beste vriendin ruim 20 weken zwanger. Inmiddels krijgt ze een prachtige buik en merk je dat ze langzaam maar zeker al écht als een moeder begint te denken. Heel erg mooi om dat van je beste vriendin mee te mogen maken. Enne… stiekem zou ik ook best wel weer willen. Wat een zwangerschap? Dat is een van de meest bijzondere periodes uit je leven!

Natuurlijk, ook bij iets moois als een zwangerschap, horen minder leuke dingen. Bandenpijn, bekkenpijn en heel wat slapeloze nachten omdat je na een week of 30 niet meer écht lekker kunt liggen. Gelukkig staan daar heel veel geluksmomentjes en leuke dingen tegenover. Dit zijn de dingen waar ik tijdens mijn zwangerschap het meeste van genoot.

1. Elke week de zwangerschapskalender bijhouden

‘Je baby is nu zo groot als een sinaasappel’, ‘vanaf dit moment is je kindje levensvatbaar’ en ‘neem je rust nu het nog kan’. Allemaal zinnen die je in een zwangerschapskalender kunt terugvinden. In zo’n kalender kan je per week zien hoe de baby zich (gemiddeld genomen) ontwikkelt, dingen waar jij als mama to be tegenaan kunt lopen en handige reminders van dingen die je moet regelen. Ik keek er steevast elke zondagavond naar en kon enorm genieten van alle informatie over de alien in mijn buik. Je kunt hem/haar tenslotte niet zien, maar dankzij de zwangerschapskalender weet je wel wat zich binnen afspeelt.

2. Zonder excuus ’s ochtends lekker even blijven liggen

Of je nou last van ochtendmisselijkheid hebt of niet, blijf vooral ’s ochtends heel even wat langer liggen. Er groeit een heel nieuw mens in je en dat kost je lichaam bakken met energie. Heerlijk vond ik het om lekker een kopje thee te drinken en rustig wat door mijn nieuwsapp heen te scrollen. Soms verlang ik best wel terug naar deze ochtendjes…

3. Elke avond in bad en met volle aandacht van het getrappel van mijn kleintje genieten

Vanaf week 28 ging ik Sophia heel regelmatig voelen. Ze werd groter, kreeg minder ruimte en leek soms wel een bodypump-lesje te volgen daar binnen. Vooral als ik lekker aan het ontspannen was, ging zij helemaal los. Hier maakte ik flink gebruik van en ging dan ook elke avond een uur in bad. Zij lekker sporten, ik genieten van het intieme moment met mijn kindje.

4. Met andere zwangere vrouwen ervaringen uitwisselen

In de wachtkamer bij de verloskundige, bij de babyafdeling in de Hema en tijdens de bevalcursus kom je heel makkelijk in contact met andere zwangere vrouwen. Ik had altijd het gevoel bij een nieuw soort clubje te horen, zelfs als je deze mensen helemaal niet kende. Zo heb ik een keer met een wildvreemde vrouw staan kletsen over uitscheuren tijdens de bevalling en had ik een uitgebreid gesprek over aambeien in de wachtkamer van de verloskundige. Ik vind het een bijzonder fenomeen waar ik hard aan heb meegedaan.

5. Met je hele omgeving naar de uitgerekende datum toeleven

Dat je familie en vrienden ongeveer weten hoe ver je bent, had ik wel verwacht. Maar dat zelfs de groenteman, de bejaarde buurvrouw en de caissière bij de Albert Heijn precies wisten wanneer mijn uitgerekende datum was, had ik niet zien aankomen. Ik kon het écht enorm waarderen dat mensen zo oprecht met mij meeleefden. Ook na mijn bevalling bleven ze geïnteresseerd en tot op de dag van vandaag vragen ze dagelijks naar Sophia.

Ben jij momenteel zwanger? Herken jij je in mijn geniet-momentjes? Of heb jij weer hele andere dingen die jouw zwangerschap speciaal maken? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Aurelie -

Zo herkenbaar! En voor mij is het super fijn jou als vriendin te hebben voor alle handige adviezen!
Als zwangere vrouw voel je je de hele dag door bijzonder,, dat vind ik heerlijk om te ervaren.

Reageer ook