fb
Damespraatjes Damespraatjes

Van de ideale draaddichtheid tot de beste stoffen: hoe kies je het beste beddengoed?

Er wordt steeds meer bekend over het belang van een goede nachtrust en het effect van jouw slaapkamer hierop. Zo zijn de kleuren van de slaapkamer belangrijk, maar ook de kwaliteit van je matras en de eigenschappen van je beddengoed. Hoe kies je nou eigenlijk goed beddengoed? Wij hebben hier een overzicht met belangrijke punten om op te letten!

De beste stof

Tencel, katoen, zijde, linnen, jersey, flanel, bamboe, polyester en ga zo nog maar even door: beddengoed kan van allerlei materialen gemaakt worden. Alle materialen hebben verschillende eigenschappen en zijn voor verschillende wensen en behoeften geschikt. Wat het beste materiaal voor beddengoed is, is hierdoor lastig te zeggen. Het gaat immers om waar je precies naar op zoek bent en wat je hiervoor uit wilt geven. Persoonlijk kies ik altijd voor biologisch katoenen beddengoed. Dit vind ik prettig omdat katoen van nature hypoallergeen is, je er zomers heerlijk koel onder slaapt en ’s winters het goed warm houdt, het zacht aanvoelt en je het op hoge temperaturen kunt wassen. Een goed katoenen dekbedovertrek geeft mij het gevoel alsof ik in een vijfsterrenhotel logeer. En dat elke avond weer!

Optimale draaddichtheid

Iets anders waar je bij het kiezen van een dekbedovertrek op zou kunnen letten, is de draaddichtheid. Dit wordt ook wel de Thread Count (TC) genoemd. De draaddichtheid van een stof, zegt iets over de hoeveelheid katoendraden dat is geweven in een vierkante centimeter stof. Hierbij worden de verticale draad (de schering) en de horizontale draad (de inslag), bij elkaar opgeteld. In de regel kan je stellen dat hoe hoger de draaddichtheid is, hoe zachter de stof aanvoelt. Het is dus altijd goed om op de draaddichtheid te letten bij het kopen van beddengoed.

Bij het toenemen van de draaddichtheid, neemt naast de kwaliteit meestal ook de prijs van het product toe. Zo is beddengoed van 200 TC meestal goed betaalbaar, maar de ervaring is niet optimaal. Zelf kies ik liever voor beddengoed van in ieder geval 300 TC, maar nog veel liever van 400 TC. Bij bedlinnen van 400 TC krijg je écht een gevoel van luxe en het slaapt gewoon heerlijk. Betaalbaar beddengoed van 400 TC is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Schering & Inslag.

Duurzaam en eerlijk

Naast een fijne stof met een goede draaddichtheid, vind ik het heel belangrijk dat mijn beddengoed duurzaam en eerlijk tot stand is gekomen. Ik zou echt geen oog meer dichtdoen als ik zou weten dat mijn beddengoed onethisch geproduceerd is of dat het een grote impact op onze aarde heeft. Naast het feit dat Schering & Inslag luxe katoenen beddengoed maakt, hebben zij ook duurzaam en eerlijk produceren hoog in het vaandel staan. Het beddengoed is onder andere 100% biologisch, vrij van pesticiden en giftige verfstoffen én onder de beste omstandigheden gemaakt. Het gebruik van ander beddengoed is slechts één van de simpele tips die ze geven in de ‘Gids Duurzamer Slapen‘, waarin je kan lezen hoe je je slaapkamer duurzamer inricht.

Je ziet dat goede en stijlvolle producten hand in hand kunnen gaan met een ethisch productieproces. Waar let jij op bij het kiezen van beddengoed? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. 

Reageer ook