fb
Damespraatjes Damespraatjes

Vaginale allergieën: 7 dingen waar jouw vagina mogelijk allergisch voor is

Vaginale allergieën

Heb jij een allergie? Ik moet eerlijk toegeven dat ik er te veel om op te noemen heb! Zo krijg ik buikpijn van quinoa en rauwe appel, ga ik niezen van katten en graspollen en krijg ik astma-aanvallen van huisstofmijt en schimmels. Soms verbaast het mij dat ik er nog ben, haha! Laatst las ik een artikel over een andere plek waar je last kunt hebben van allergieën, namelijk je vagina. Raar maar waar; ook hier kan je last hebben van allergieën. Lees mee welke dat zijn!

Symptomen vaginale allergieën

Net als bij andere allergieën, heb je ook bij vaginale allergieën last van heel wat ongemakken. In welke hoedanigheid en in welke combinatie van symptomen dit zich uit, is per persoon verschillend. Ook is de mate van blootstelling aan de zogeheten trigger van invloed. Heb jij last van een of meer van de volgende symptomen? Dan kan dat op een allergie duiden:

  • Roodheid en een branderig gevoel
  • Zwelling
  • Ongewone vaginale afscheiding
  • Pijn
  • Jeuk

Mogelijke triggers van vaginale allergieën

Benieuwd waar jouw vagina allemaal allergisch op kan reageren?

Strakke jeans

Een strakke jeans is natuurlijk hartstikke cool! Echter is er wel een reden om hem niet té strak te dragen, namelijk de gezondheid van je vagina. Zorg ervoor dat jouw spijkerbroek niet te strak zit, zodat jouw vagina voldoende frisse lucht krijgt. Zo heb je minder last van ophopingen van bacteriën en zweet.

Latex

Latex is een kunststof die je tussen de lakens regelmatig kunt tegenkomen. Denk hierbij aan latex condooms, maar ook pakjes van latex en seksspeeltjes van latex. Niet iedereen kan hier goed tegen. Gelukkig zijn er voldoende latex-vrije opties te koop!

Sperma

Wij schreven een paar jaar geleden een artikel over Vivian, die allergisch is voor sperma. Het is voor veel vrouwen geen allergie waar ze graag over praten, maar helaas komt het echt af en toe voor. Heb jij last van een sperma-allergie? Gebruik tijdens de seks dan altijd een condoom.

Vaginale allergieën

Parfum

In films en series zie je weleens dat vrouwen (en mannen) wat deodorant of parfum tussen de benen spuiten. En hoewel het vast heerlijk fris zal ruiken, is het daar down under alles behalve gunstig. Heb jij het gevoel dat jouw vagina niet zo lekker en bijvoorbeeld vis-achtig ruikt? Maak dan een afspraak bij de huisarts, er kan in dat geval iets anders aan de hand zijn.

Water en azijn

In sommige culturen in het gebruikelijk om je vagina uit te spoelen met een zogenaamde ‘vaginale douche’, bijvoorbeeld met water en azijn. En hoewel dit de vagina zeer krachtig en effectief ‘schoonmaakt’, neemt het ook alle goede bacteriën weg. Bijna niemands vagina kan hier goed tegen…

Vreemde objecten

Er zijn heel wat dingen die je zonder zorgen in je vagina kunt stoppen, denk bijvoorbeeld aan het mannelijke geslachtsdeel, mestruatiecups, tampons en vibrators. Blijf echter liever weg van spullen die er niet horen, zoals etenswaren en huishoudelijke artikelen.

Vies ondergoed

Verschoon minstens een keer per dag je ondergoed. Heb je gesport of op een andere manier behoorlijk gezweet? Trek dan nog vaker een schoon slipje aan. Bacteriën kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van irritaties en infecties. Niet fijn!

Twijfel je over de informatie in dit artikel of heb je aanvullende vragen? Neem dan contact op met je huisarts.

Praat mee

Heb jij weleens last gehad van vaginale allergieën? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook