fb

Vaak duizelig? Dat kan hierdoor komen!

Bijna iedereen is wel eens duizelig. Je staat op van de bank, bent even uit balans en voelt je licht in je hoofd. Je grijpt de bankleuning en wacht tot het gevoel weg is. Akelig, maar niet verontrustend. Van de dertig mensen die naar hun huisarts gaan heeft één bezoek te maken met duizeligheid. Of het bij vrouwen vaker voorkomt is niet bekend, maar feit is wel dat zij twee keer zo vaak dan mannen met klachten van duizeligheid naar de dokter gaan.

Een plotselinge daling van je bloeddruk is vaak de oorzaak. Als je opstaat, zakt je bloed naar je benen waardoor je hart minder bloed krijgt aangevoerd. Daardoor pompt er minder bloed door de slagaders en dat zorgt ervoor dat je bloeddruk daalt.

Onderzoeken

Het is lastig om duizeligheid vast te stellen. Het enige wat een dokter heeft, is de informatie die zijn patiënt hem geeft. Er zijn onderzoeken die kunnen worden uitgevoerd. Denk hierbij aan een balans- en evenwichtsonderzoek, het testen van de oren en een bloeddrukmeting. Door deze onderzoeken slagen artsen erin om in vijfentachtig procent van de gevallen te achterhalen wat de oorzaak is van de duizeligheid.

Voorkomen

Wat kun je doen om duizeligheid te voorkomen? Niet te snel opstaan als je hebt gezeten of gelegen. Span je buikspieren aan als je omhoog komt en drink genoeg water. Het is verstandig om naar je huisarts te gaan als je echt heel vaak duizelig bent bij het opstaan of als je er last van hebt. Omdat je bijvoorbeeld echt omvalt.

Dagboekje bijhouden

Vooral mensen boven de zeventig jaar kampen met duizeligheid. Hen wordt geadviseerd vooral te blijven bewegen hoe tegenstrijdig dat misschien ook lijkt. Door te bewegen wordt het gebied in de hersenen dat evenwicht regelt gestimuleerd. Wie er regelmatig last van heeft, kan een dagboekje bijhouden. Daarin kun je schrijven wanneer je duizelig wordt, wat er gebeurt, wat je voelt, hoe lang het duurt. Dit zijn zaken die een huisarts graag wil weten als je een afspraak met hem maakt.

Regelmatig duizelig?

Ben je regelmatig duizelig en kun je zelf niet achterhalen waar dat door komt? Ga dan zeker naar de huisarts. En fijn als je dan zo’n dagboekje mee kunt nemen.

Ben jij wel eens duizelig? Wat doe je er aan? Ben je daarmee bij de dokter geweest? Wij zijn benieuwd. Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Reageer ook