fb
Damespraatjes Damespraatjes

UPDATE: NVWA adviseert om tot na het weekend helemaal geen ei meer te eten!

Trek in een gekookt eitje of een kaas-omeletje? Check dan eerst even de code op je ei, want sommige eieren bevatten een te hoog fipronil-gehalte en dat levert bij opeten een accuut gevaar op voor de volksgezondheid.

Gisteren schreven we onderstaand artikel. Direct hieronder de update van het artikel. Daaronder het artikel van gisteren.

UPDATE: De tweede man van NVWA zei gisteravond in Nieuwsuur echter dat het slimmer is om tot het weekend helemaal geen eieren te eten.

Fipronil

Fipronil is een insecticide dat vaak in diergeneeskundige producten tegen vlooien, mijten en teken gebruikt wordt. Fipronil mag niet worden gebruikt bij dieren die bestemd zijn voor de voedselketen, zoals kippen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt fipronil voor de mens als ‘matig toxisch’. In grote hoeveelheden kan het schade toebrengen aan nier, lever of schildklier. Fipronil is een stof die bij langdurige consumptie schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Alle eieren nu gevaarlijk?

Nee hoor, het gaat om eieren van 1 producent. Het is ons echter nu nog niet bekend om welke producent het gaat. Momenteel worden de eieren teruggehaald uit de schappen en aan consumenten wordt geadviseerd de eieren weg te gooien.

Extra gevaarlijk voor kinderen

Daarnaast zijn eieren aangetroffen met een fipronil-gehalte dat hoger is dan de dagelijks toelaatbare hoeveelheid bij langdurige consumptie door kinderen. Ouders van kinderen wordt aangeraden om hun kind uit voorzorg voorlopig geen eieren met deze eicodes te laten eten. De eieren worden door pluimveehouders teruggehaald uit het handelskanaal onder toezicht van de NVWA.

Om welke eieren gaat het?

Eicode van eieren met acuut gevaar voor de volksgezondheid:

 • X-NL-40155XX

Eicode van eieren met te hoog fipronil-gehalte voor kinderen:

 • X-NL-43113XX
 • X-NL-43326XX
 • X-NL-43835XX
 • X-NL-42766XX
 • X-NL-42071XX
 • X-NL-43514XX
 • X-NL-41679XX
 • X-NL-43879XX
 • X-NL-43640XX
 • X-NL-42659XX

Hoe kun je dit checken?

Zelf heb ik lange tijd de eierdoos bekeken voor het nummer. Blijkt het nummer gewoon op het ei te staan haha! Dat weten we dan ook weer. Gelukkig waren de eieren die wij in huis hebben gewoon in orde.

Wat moet je doen als je het bovenstaande nummer ontdekt?

Je kunt natuurlijk naar de winkel gaan om het te melden en je geld terug te vragen. “Gewoon” weggooien kan natuurlijk ook.

Laat je het ons weten als je een ei met de bovenstaande code hebt? Maak je er dan een foto van en plaats je die onder onze Facebookpost?

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

1 reactie

Mirjam -

Leuk dit allemaal hè, maar mijn eieren van de Jumbo hebben geen nummer op het ei 🙁

Reageer ook