fb
Damespraatjes Damespraatjes

Uniek: Deze prachtige vloerkleden worden gemaakt van gerecyclede plastic flessen

Duurzaamheid, circulariteit en goed voor mens, dier en milieu: dat zijn toch wel dé trends op het gebied van wonen en interieur het afgelopen jaar. Een initiatief dat hier feilloos op aansluit, is de samenwerking tussen woonwinkel Flinders en Momo Rugs. Samen lanceren zij een nieuwe, unieke lijn vloerkleden gemaakt van PET-flessen.

Plastic in de natuur

Plastic in de natuur is een heel groot probleem. We kennen allemaal wel de beelden van de schildpad met een plastic rietje in zijn neus. En wellicht heb je ook wel foto’s gezien van vogels die zijn komen te overlijden aan de grote hoeveelheid plastic in hun lichaam. Maar ook voor ons is al dat plastic in de natuur niet goed. Denk maar aan microplastics in het drinkwater. Deze miniscule deeltjes plastic vormen volgens onderzoeken nu nog geen gevaar voor onze gezondheid, maar dat betekent niet dat dit zo blijft. Kortom: genoeg reden om bewuster met recycling en plastic om te gaan.

Productieproces

Momo Rugs gebruikt plastic flessen die overal vandaan komen. Het plastic wordt verwerkt tot PET-garens en deze worden vervolgens geverfd door middel van de ‘dope dyed’ methode. Het is gebruikelijk om stuks te verven, waarbij garen eerst worden geweven tot een stof, die vervolgens als een geheel wordt geverfd. Bij dope dyed gebeurt het tegenovergestelde. Men verft eerst het garen tot vooraf geselecteerde kleuren, die vervolgens worden gebruikt om de gewenste stof te maken. Het is hiermee een efficiënte innovatie in het verfproces dat waterbesparend en milieuvriendelijk is.

In de onderstaande video word je meegenomen in het productieproces. Heel leuk om even te kijken als je nog nooit hebt gezien hoe plastic tot garen verwerkt wordt!

Heel veel voordelen

“De PET-vloerkleden hebben vele voordelen,” aldus Geert-Jan Smits van Flinders. “Allereerst zijn de vloerkleden gemaakt van gerecyclede materialen en gebruikt men bij de productie geen nieuwe grondstoffen.” Niet alleen de productie is bijzonder duurzaam, ook in het gebruik zijn de kleden uitzonderlijk. Smits: “De kleden zijn wasbaar met water en zeep. Aangezien de PET-garens geweven worden, kan de consument een kleed aan beide kanten gebruiken. De vloerkleden zijn door het gebruik van plastic ook buiten te gebruiken. Aan het einde van de levensduur zijn de kleden volledig recyclebaar en kan men er kleding of huishoudelijk textiel van maken. Een bijkomend voordeel van PET is dat het UV bestendig is en dus niet verkleurt. En wat de consument niet zal verwachten, het kleed voelt erg zacht aan.”

Oorsprong van het idee

De oorsprong van het idee om vloerkleden te produceren van plastic is geboren in India. Momo Rugs, het bedrijf waarmee Flinders samenwerkt, kwam in contact met een aantal weverijen die de garen lokaal ontwikkelen. Momo Rugs heeft al ruim 40 jaar ervaring op het gebied van vloerkleden en heeft de designs en structuren van de kleden speciaal voor Flinders ontwikkeld. De vloerkleden zijn er in de gangbare maat 170 x 240 cm in de kleuren grijs en beige.

Over Nuuck

Flinders heeft het nieuwe merk Nuuck ontwikkeld waar deze kleden in de collectie zijn opgenomen. De producten van Nuuck stralen luxe uit en elk product is met zorg bedacht. Dat zorgt er ook voor dat ze van hoge kwaliteit zijn én slim in elkaar steken. Het zijn producten die een leven lang mee gaan! Nuuck kenmerkt zich vooral door tijdloze ontwerpen met aangename vormen. Comfort staat hoog in het vaandel en dat zie je bijvoorbeeld terug in het zitcomfort van de banken, stoelen en fauteuils.

De kleden van Nuuck zijn verkrijgbaar bij Flinders, Bijenkorf, fonQ en bol.com. 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook