fb
Damespraatjes Damespraatjes

De kinderen van Magda moeten ‘u’ zeggen tegen oma: “Ze vinden haar kil”

'u' zeggen tegen oma

Tutoyeren of vousvoyeren: hoe maak jij de keuze? Mensen die ouder zijn dan ik en mensen die ik niet ken spreek ik in principe met ‘u’ aan. Bijna altijd, zeker in een informele setting, wordt er dan aangegeven dat ik ook wel ‘jij’ mag zeggen. Heel prettig, want zo voelen beide partijen zich op hun gemak in het contact. Maar wat als de andere persoon níét aangeeft dat je wel ‘jij’ mag zeggen? Dat is het geval bij de schoonmoeder van Magda. Zelfs nu ze elkaar al 15 jaar kennen, wil de schoonmoeder van Magda met ‘u’ aangesproken worden. “En niet alleen ik mag geen ‘jij’ zeggen, ook onze kinderen moeten ‘u’ zeggen tegen oma.”

Nooit kwalijk genomen

Magda en haar schoonmoeder hebben nooit een geweldige band met elkaar gehad. “Mijn schoonmoeder is een heel kil mens. Haar man overleed toen hun kinderen nog jong waren en sindsdien lijkt ze boos op het leven te zijn. Ik ken haar niet anders, maar als ik Dirk mag geloven was ze vroeger een warme en hartelijke vrouw. Het grote verlies en het in haar eentje opvoeden van vier kinderen is haar niet in de koude kleren gaan zitten. Dat begrijp ik en daarom heb ik, ondanks dat ze erg onvriendelijk is tegen mij, het haar nooit kwalijk genomen.”

Egoïstische moeder

De schoonmoeder van Magda is kampioen commentaar leveren. “Ik kan het nooit goed doen. Dat was al zo voordat Dirk en ik kinderen kregen, maar toen ik moeder werd, werd het nog erger. Zo vond ze dat ik te kort borstvoeding had gegeven. Ik stopte toen de kinderen zes maanden waren, maar zij had al haar kinderen minimaal een jaar borstvoeding gegeven. Ze heeft mij diverse keren een egoïstische en slechte moeder genoemd. Dirk heeft het toen voor mij opgenomen en is een paar keer flink boos op haar geworden. Sindsdien is ze verbaal minder gemeen, maar ik voel natuurlijk aan alles dat ze mij maar niks vindt.”

Gewoon weer ‘u’

Ondanks dat Magda en haar schoonmoeder elkaar al 15 jaar kennen, moet Magda haar nog steeds met ‘u’ aanspreken. “Ik had gehoopt dat ze na het trouwen van Dirk en mij zou zeggen dat ik nu ook wel ‘jij’ mocht zeggen, maar nee hoor. Toen ze een paar dagen na het huwelijk bij ons op de koffie kwam, vroeg ik: ‘zou je er een koekje bij willen?’. Ze deed toen alsof ze mij niet hoorde. Pas toen ik zei ‘zou u er een koekje bij willen?’, pakte ze een koekje van de schaal. Sindsdien zeg ik dus weer gewoon ‘u’.”

‘U’ zeggen tegen oma

Magda vindt het niet erg om zich te schikken naar de wensen van haar schoonmoeder. “Ach, ze is oud en het is de moeder van mijn man. Dirk is heel belangrijk voor mij en daarom doe ik zonder mokken wat zijn moeder van mij verwacht. Wie er wél moeite mee hebben, zijn onze kinderen. James is 7 en Fien 4. Zij begrijpen niet waarom ze mijn moeder ‘lieve omi’ mogen noemen, maar de moeder van Dirk ‘oma van Zweer’. En dat niet alleen; mijn schoonmoeder wil ook door onze kinderen met ‘u’ worden aangesproken.”

Niet meer logeren

De kinderen van Dirk en Magda voelen zich niet op hun gemak bij de moeder van Dirk. “Als ze bij haar zijn moeten ze met twee woorden spreken, eten met mes en vork en krijgen ze een standje als ze iets doen wat ‘onbehoorlijk’ is. Als baby hadden ze hier geen last van, maar nu ze ouder worden merken ze dat het bij de ene oma een stuk gezelliger is dan bij de andere. Sinds een paar maanden willen ze dan ook liever niet meer bij mijn schoonmoeder logeren en dat begrijp ik stiekem best wel. Het probleem is alleen dat de moeder van Dirk het niet snapt…”

Te vrij

Laatst vroeg de moeder van Dirk aan Magda waarom de kinderen nooit meer bij haar blijven slapen. “Ze is -op haar manier- dol op de kinderen. Ze vindt het dan ook verschrikkelijk dat ze niet meer willen komen logeren. Maar toen ik haar probeerde uit te leggen waarom dat is, kreeg ik weer de wind van voren. Ze vond dat ik de kinderen te vrij opvoedde en dat ze met respect met ouderen om dienen te gaan. Ik heb haar toen verteld dat respect niets te maken heeft met ‘u’ zeggen of met mes en vork eten, maar dat ging er bij haar niet in. De eindstand is nu dat zij haar kleinkinderen nauwelijks nog ziet.”

Wat thuis niet mag

Omdat Magda het voor zowel haar kinderen als haar schoonmoeder jammer vindt, stuurt ze Dirk naar zijn moeder toe. “Ook hij heeft met haar gepraat en haar duidelijk geprobeerd te maken dat de kleinkinderen behoefte hebben aan warmte en liefde. Zij hoeft onze kinderen niet op te voeden en ze mag gewoon van alle leuke dingen genieten. Dat opvoeden doen wij wel. Dat is toch juist het leuke aan oma zijn? Bij mijn moeder mogen ze alles wat thuis niet mag. Ze eten daar altijd friet of pannenkoeken, ze mogen laat naar bed en krijgen elke dag Nutella op hun brood. Ik zou willen dat de moeder van Dirk inziet hoe gezellig het kan zijn als zij zich wat hartelijker op zou stellen.”

Praat mee

Madga is heel benieuwd hoe andere ouders hiermee om zouden gaan. Moeten jullie kinderen ‘u’ zeggen tegen oma? Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel.

Afbeelding boven artikel: Unsplash+

Sybel: ‘De vriend van mijn beste vriendin doet steeds heel klef met haar als ik erbij ben’

Na een jarenlange, giftige relatie is Sybel twee jaar single. En eerlijk is eerlijk: het bevalt haar best. Natuurlijk zijn er momenten dat ze een partner mist, maar het gaat vooralsnog prima. “Ik gun anderen het geluk maar wat ik super ongemakkelijk vind is dat mijn beste vriendin heel klef doet met haar vriend als ik erbij ben. Waarom doet ze dat?”

heel erg klef doen

De vriendengroep van Sybel is groot en hecht. Regelmatig wordt ze uitgenodigd op feestjes of dinertjes en dat is altijd supergezellig. Ze heeft wel door dat haar vrienden haar soms proberen te koppelen met een andere single en daarom moet ze stiekem lachen. “Het is goed bedoeld en er is niets mis mee. Christine en ik waren vijf jaar samen en hebben een huis gedeeld. Aanvankelijk ging dat heel harmonieus maar gaandeweg onze relatie kwamen er steeds meer hobbels op de weg. Christine was nogal jaloers aangelegd en dat benauwde me enorm. Ik ben een vlinder, wil vrijgelaten worden en fladderen wat ik wil. Dat deed ik samen met Chris, maar soms had ik de behoefte om wat voor mezelf te doen zonder haar. En dat viel nooit in goede aarde…. LEES HIER VERDER!

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

8 reacties

Fiene -

Erg lastig want ik vind eigenlijk ook wel dat kinderen u moeten zeggen dat volwassenen. Tenzij de volwassenen zelf zeggen dat het niet hoeft. Heb ik ook geleerd en ik zeg ook gewoon u tegen mijn oma’s. Zo vind ik ook dat ze dank je wel moeten zeggen als ze iets gekregen hebben of dat ze netjes mensen hallo en gedag zeggen als ze ergens komen. Handje geven tja dat vind ik nog wel een dingetje omdat ze zo klein zijn maar als ze wat groter worden, wil ik dat ze dat ook gaan doen. Zo mogen ze ook niet gillen binnen of als we ergens op visite gaan of in een restaurant of als mensen ergens rustig zitten rondrennen. Als ze druk zijn ga ik met ze naar het park, bos of strand.en tja ze eten het meeste eten met mes en vork. Maar soms wilt mijn dochter van twee nog wel eens met haar handen eten maar het ligt ook wel aan wat het is. Het ligt er een beetje aan wat jezelf het het beste vind voor je kind denk ik en hoe je zelf opgevoed bent. Ik vind de achternaam van oma wel erg grappig in het verhaal 😂

Joris -

Hoe is het nu met iedereen? Wordt er alweer gelogeerd bij oma Van Zweer of nog altijd kil en contactloos?

Bianca -

@Jantje

Uw kinderen corrigeren constant anderen die geen U zeggen wanneer zij persoonlijk vinden dat het moet, omdat u en uw vrouw ze hebben bijgebracht dat iedereen niet exact hetzelfde als u in het leven staat het verkeerd doet? Goh, wat apart dat u dan de mond vol heeft over respect voor anderen. Als u niet vindt dat het afstand creëert om door je eigen kinderen met u aangesproken te worden, dan is dat uw goed recht natuurlijk. Maar als u werkelijk denkt dat andere kinderen het prettig vinden om constant door hun 14-jarige vriend op de vingers getikt te worden, dan houdt u uzelf wel een klein beetje voor de gek hoor.

Joris -

Kinderen die anderen corrigeren; ze zullen geliefd zijn. Je kunt wel vousvoyeren en met mes en vork eten, maar kennelijk kennen ze de etiquette niet. Gevalletje fatsoen voor de bühne.

Marijke -

U zeggen heeft niets te maken met kil zijn . Dit zit in de mens zelf . Mijn kinderen en kleinkinderen zeggen ook U wij zijn dol op ze en zij ook op ons .

dirk -

ieder zijn ding hoor ,maar ik neem aan dat de de Oma de mensen ook aanspreek met U.

Jantje -

Niks geks aan toch??
Wij brengen onze kinderen ook fatsoensnormen bij: met mes en vork eten en tegen ouderen, inclusief vader en moeder, zeggen ze gewoon U!!
Mijn vrouw en ik hebben een grote hekel aan dat Ikea gedoe van JE en JIJ.

Respect naar anderen begint met hoe je iemand aanspreekt. De losse opvoeding van “kijk maar wat je lekker vindt” en “‘ik kom je zo van school halen met de auto want het regent” heeft de Papgeneratie veroorzaakt.

Oh ja voor de duidelijkheid: onze kinderen zijn 12,14 en 17 jaar en corrigeren altijd kinderen die geen U zeggen. Heeft niks met kil of afstandelijk te maken.

Joris -

Die oma van Zweer snapt er m.i. weinig van.

Reageer ook