fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tweederde van de kinderen ziet online seksueel getinte beelden

Niet alleen wij zijn de hele dag online, ook onze kinderen zijn niet meer van hun smartphones, computers en tablets af te slaan. Enerzijds is dit een goede ontwikkeling; kinderen zijn altijd in het bezit van informatie. Anderzijds komen kinderen zo ook in aanraking met informatie en beelden die helemaal niet voor hun bedoeld zijn, zoals seksueel getinte beelden. 

Beelden van echte seks

Uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en het Jeugdjournaal blijkt dat tweederde van de kinderen tussen de 9 en 12 jaar oud online regelmatig seksueel getinte beelden te zien krijgt. En dat is niet alles, een kwart van deze groep ziet daadwerkelijk beelden van echte seks.

Voor het onderzoek waarin 900 kinderen werden ondervraagd, blijkt dat 39 procent van de kinderen de seksueel getinte beelden te zien terwijl ze op zoek zijn naar wat anders. Ook zijn er kinderen die wél zelf op zoek gaan naar de beelden, dit is 17 procent van de ondervraagde kinderen.

Thuis wordt er door de meeste kinderen wel gesproken over wat ze hebben gezien, maar er is ook een deel dat er met niemand over praat. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe minder vaak ze het met iemand bespreken. Een kwart van de kinderen vertelt er helemaal niks over.

portrait-317041_960_720

Week van de Lentekriebels

Het onderzoek verscheen niet voor niks deze week. Vandaag begint namelijk de Week van de Lentekriebels, een projectweek waarin meer dan 2500 scholen aandacht besteden aan relaties en seksualiteit. De week wordt door Rutgers en de GGD georganiseerd en heeft dit jaar het thema ‘respect’.

Goed dat scholen hier aandacht aan besteden, als je het ons vraagt. Seksuele voorlichting begint bij kinderen al vroeg en met alles wat ze tegenwoordig op internet tegenkomen begint het nog vroeger.

Ook onze blogger Ka had het met haar zoons over lentekriebels. Praat jij al met je kinderen over seksualiteit? En hoe pak je dit aan? We zijn heel benieuwd! Praat met ons mee in de comments onder dit artikel.

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook