fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tuinieren onder je terrasoverkapping

Het Nederlandse weer staat erom bekend wispelturig te zijn (koud, nat, of ineens snikheet), dat weten we allemaal. Voor liefhebbers van tuinieren is dit soms best wel een uitdaging. Een terrasoverkapping kan hiervoor een oplossing zijn. Deze biedt niet alleen bescherming voor jezelf, want je kunt er namelijk ook gewoon los gaan met die groene vingers. Tuinieren onder je terrasoverkapping, kan gewoon hoor! Ik vertel je meer in dit artikel.

Geen last van het weer

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van tuinieren onder een Foravida overkapping is dus de bescherming tegen het Hollandse weer. Regen, hagel, of te veel zonlicht, het kan allemaal schadelijk zijn voor (delicate) planten. Met een terrasoverkapping creëer je een buitenkamer, waardoor je planten het hele jaar door kunnen gedijen, wel zo handig. Je hoeft niet bang te zijn dat jouw planten verzuipen in ieder geval. En je zit zelf ook droog!

Creëer je eigen microklimaat

Onder je terrasoverkapping heb je de mogelijkheid om een gecontroleerd microklimaat te creëren door een kas neer zetten welke dus nooit weg kan waaien omdat hij onder de overkapping staat. Dit betekent dat je planten kunt kweken die het anders misschien niet goed zouden doen in het Nederlandse klimaat. Exotische planten of specifieke kruiden kunnen bijvoorbeeld onder deze beschutting worden gekweekt, waardoor je tuin een unieke en persoonlijke touch krijgt. Want een beetje anders dan anders, daar houden we allemaal wel van toch? Je kunt het helemaal eigen maken door het naar eigen smaak in te richten.

Verticale tuinontwerpen

Een terrasoverkapping biedt ook de perfecte gelegenheid om te experimenteren met verticale tuinontwerpen. Hangende plantenbakken, aan de muur bevestigde plantenrekken en klimplanten die zich om de balken van de overkapping wikkelen, het zorgt allemaal voor een prachtig visueel plaatje. Het is niet alleen mooi om naar te kijken, maar het bespaart ook ruimte op de vloer, wat vooral handig is als je een wat kleinere buitenruimte hebt. Je kunt dan ook gewoon nog een zitje maken zodat je af en toe kunt genieten van alles om je heen. Of samen genieten van zelfgekweekt fruit, ook erg gezellig en lekker!

Kruiden binnen handbereik

Voor culinaire liefhebbers biedt een met kruiden gevulde tuin onder de terrasoverkapping een constante bron van verse smaken. Basilicum, munt, rozemarijn en tijm gedijen goed in potten of plantenbakken en kunnen gemakkelijk worden geknipt of geplukt voor gebruik in de keuken. Dit voegt niet alleen een vleugje gastronomie toe, maar het maakt ook het koken een stuk leuker. Het is overigens ook leuk om kinderen te betrekken bij het laten groeien van eigen kruiden (en eventueel groente en fruit). Zo leren ze waar het vandaan komt in plaats van dat het bij de supermarkt in een plastic verpakking in het schap ligt.

Heb jij groene vingers? En heb je dan een moestuin, of kweek je ook planten onder overkapping? We lezen het graag in de comments hieronder, vinden we leuk 🙂

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Afbeelding: Pexels – Karolina Grabowska

Reageer ook