fb
Damespraatjes Damespraatjes

Trendy: Urban Farming

In New York en Berlijn is het al langer hip, hot and happening: Urban Farming. Langzaam maar zeker neemt deze manier van tuinieren steeds meer zijn plek in in Nederlandse steden. Al bij diverse scholen en bedrijven zijn stedelijke moestuintjes op het dak te vinden, en ook particulieren worden creatiever op het balkon.

Waar het bij Urban Farming om draait is het creëren van een (moes)tuin in een stad of verstedelijkt gebied. Dit kan op veel verschillende plekken en manieren; van een aantal groente en fruitplanten op je balkon tot meters grote tuinen op daken van bedrijven of in braakliggende gebieden.

Menno Karres over Urban Farming in Hilversum
Menno Karres is één van de initiatiefnemers van het Hilversumse concept Urban Farming 035, kort UF035.

“Het concept is even simpel als voor de hand liggend. Mensen in de stad verbouwen hun eigen groente, in bakken, dus niet ‘in de volle grond’. Vaak is een stukje grond van 1m2 genoeg om het jaar door voorzien te zijn van verse groenten. In Hilversum kom je veel braakliggend terrein tegen waar door allerlei omstandigheden niets mee gedaan wordt. De link was snel gelegd en de vraag dook op: Zouden we in een klein stadje als Hilversum het Urban Farming concept van de grond krijgen?” aldus Menno.

Op 21 november presenteerde UrbanFarming035 het idee aan het publiek en riep op tot meedoen. Menno Karres kijkt terug op een geslaagde avond: “De sfeer was ontzettend goed en we hebben onze boodschap sterk kunnen neerzetten.”

UF035 volgen? Check Facebook! 

Urban Farming Amsterdam
Een goed voorbeeld van een volledig geïntegreerd  en functionerend Urban Farming project is die op het groene dak van Zuidpark in Amsterdam. Bewoners van Zuidpark kunnen al hun eigen, verse salade plukken op het dak of genieten van een groene omgeving midden in de stad.

Uitwaaien en toch op kantoor? Heisessie in de stad? Het kan op het unieke groene dak van Zuidpark. Het Urban Farming Dak is als locatie voor bijvoorbeeld workshops af te huren.

Kijk op www.zuidpark.nl

Hoe kan jij Urban Farmen?
Je kan het op verschillende manieren aanpakken. Heb je een balkon? Begin dan met het neerzetten van één grote bak aarde en plant hier groente of fruit in. Let natuurlijk wel even op of die groente- of fruitsoort dat seizoen op die plek kan groeien.

Ben jij bekend met Urban Farming initiatieven? Of heb je zelf al bakken vol groen op je balkon? Wij zijn erg benieuwd naar jullie verhalen en foto’s!

 

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook