fb
Damespraatjes Damespraatjes

Trend: Verander de stoep voor je huis in een geveltuintje

In de Elsevier van augustus vorig jaar las ik een super leuk artikel: Hoe de stoep verandert in een paradijsje. Het artikel trok direct mijn aandacht. Ik wil ook mijn stoep in een paradijsje veranderen! En het blijkt vrij simpel: leg een geveltuintje voor je huis aan en inspireer de buren om hetzelfde te doen. Zo gingen ze in de Rotterdamse Medinastraat een tijd geleden al van start en dat resulteerde in een bom van positiviteit. 

De hele straat wordt mooier

Het eerste effect van een geveltuintje is natuurlijk dat het er super gezellig uitziet. Door een paar bloembakken met kleurrijke bloemen,  potten met mooie planten of zelfs fruitboompjes breng je meteen een fijne sfeer aan rondom de gevel van je huis. Wanneer het er bij jou zo mooi uitziet, is de kans groot dat de buren vanzelf volgen. Op die manier wordt de hele straat een stukje mooier.

Bindende factor

Het mooier worden van de straat is niet het enige positieve effect van het creëren van geveltuintjes. Het heeft ook een bindende factor tussen buren, je bent tenslotte vaker buiten bij je geveltuintje te vinden. Natuurlijk is het ook leuk om eens bij de creatie van de buren te gaan kijken of om samen naar het tuincentrum te gaan om nieuwe spulletjes te kopen.

geveltuintje 2

Groter gevoel van veiligheid

Ook het gevoel van veiligheid wordt groter door een mooie stoep, vertelt criminologie docente Gwen van Eijk (Erasmus Universiteit). “In het algemeen helpt verloedering niet voor een veilig gevoel op straat. Mensen gebruiken de staat van de fysieke omgeving om in te schatten of anderen voor hun omgeving zorgen, en nemen dan aan dat anderen ook beter voor de mensen in die omgeving zullen zorgen en voelen zich dus veiliger. Kolonisatie (van de stoep) zou zo dan een positief effect hebben op de veiligheidsbeleving” aldus van Eijk in Elsevier.

Mag dit zomaar van de gemeente? 

Dit is een beetje verschillend per gemeente, maar er kan meer dan je denkt. Zo is het vaak prima als je één rij stoeptegels die tegen je huis aanliggen weghaalt om hier plantjes te planten. Ook over een plantenbak of een klein bankje wordt vaak niet moeilijk gedaan. Kijk eens in de rest van de straat hoe hier mee om wordt gegaan en benader de gemeente om te overleggen.

“De regels in de Algemene Plaatselijke Verordening zijn doorgaans helder, maar slechts weinig mensen nemen de moeite om ze te lezen. Daardoor is een stoep vaak letterlijk een grijs gebied. Om maar wat te noemen: het nuttigen van alcohol op de stoep is verboden, maar ook hier is sprake van een gedoogbeleid. Vuistregel in alle gemeenten is dat veiligheid en toegankelijkheid grenzen stellen aan alternatief gebruik van de stoep. Een geveltuin is geen probleem; de gemeente helpt zelfs een handje bij de aanleg” staat in het artikel van Elsevier.

Is dit wat voor jou?

Lijkt het jou ook wat, zo’n geveltuintje? Ik ben zelf echt super enthousiast geworden! Heb jij zelf al een geveltuintje? Dan ben ik heel benieuwd naar hoe je die hebt ingericht!

oriental-852868_960_720

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

Reageer ook