fb
Damespraatjes Damespraatjes

Toprestaurants bieden zoutbewust menu tijdens de restaurant driedaagse – winnaar bekend!

Ik ben gek op zout. Zelfs zo gek dat ik er echt veel te veel van binnenkrijg. Ongeveer een jaar geleden vulde ik de Zoutmeter test in, waaruit bleek dat ik gemiddeld 9 gram zout per dag eet. Om je nieren gezond te houden wordt aangeraden er niet meer dan 6 gram per dag van te eten en 9 gram is dan ook écht veel te veel. Sinds het invullen van de Zoutmeter ben ik aanzienlijk minder zout gaan eten en dat bevalt me goed. 

20 toprestaurants

Tijdens het koken voeg ik tegenwoordig geen extra zout aan het eten meer toe. Gerechten breng ik op smaak met verse kruiden of flink wat peper. Tot nu toe heeft niemand het gemerkt en heb ik ook nog nooit klachten over mijn kookkunsten gehad. Gelukkig maar, want gezond eten moet lekker eten nooit in de weg staan. Wie hier ook zo over denkt, is de Nierstichting. Zij maken zich natuurlijk al langer hard voor het eten van minder zout, maar ze komen ook met steeds meer leuke initiatieven om ons – de gewone mens- hierbij te helpen.

Toprestaurants bieden zoutarm menu tijdens de restaurant driedaagse - en wij mogen een diner weggeven!

Een van deze initiatieven, is Proef de ongezouten waarheid. Tijdens de restaurant driedaagse, die van 7 tot en met 9 maart plaatsvindt, biedt een aantal toprestaurants een zoutbewust menu aan. Je kunt bij één van de 20 restaurants in het Gooi en Amsterdam reserveren om kennis te maken met zoutbewuste gerechten op topniveau. The Harbour Club, Restaurants Vlaar, Restaurant Royal Mandarin, De Nederlanden en Bloom Kitchen en Bar zijn een aantal van de topzaken die meedoen. Benieuwd naar de rest van de restaurants? Deze kan je bekijken op de website van de Proef de ongezouten waarheid.

Damespraatjes probeert het menu van The Harbour Club

Damespraatjes zou Damespraatjes zijn als wij niet even zouden willen voorproeven. Sandra en ik zijn daarom naar The Harbour Club in Amsterdam gegaan om hun zoutbewuste menu te proeven. En wat was het een succes! Voordat we ook maar een halve minuut aan tafel zaten, werd het zout al demonstratief van tafel gehaald. “Deze mogen jullie natuurlijk niet hebben” zegt de vriendelijke ober die ons bedient. We zijn benieuwd hoe het zal smaken. Heel benieuwd. Sandra en ik kennen The Harbour Club en weten dat je daar ontzettend goed kunt eten (en kunt drinken), dus vertrouwen hebben we er zeker in.

Nierstichting
Nierstichting 1

Ons vertrouwen wordt volledig bevestigd zodra we het voorgerecht krijgen: een heerlijke salade met pompoen, huisgemaakte ricotta en crumble van anijszaad. Wat een mooi gerechtje zeg! Als we dat opgesmikkeld hebben krijgen we een fregola pasta met geroosterde groenten. Ook dat is smullen. We sluiten af met een fluffy cheesecake en een kop thee. Je zal wel begrijpen dat wij hebben zitten genieten. En het zout? Dat hebben we écht niet gemist. Sandra en ik eten allebei vegetarisch, maar er zijn natuurlijk ook heerlijke vis- en vleeskeuzes.

Nierstichting 2

Nierstichting 3

Wij kunnen het je zeker aanraden om bij een van de toprestaurants te gaan eten. Het heeft ons echt verbaasd hoe lekker je kunt eten met minder zout.

Winnaar diner bekend!

De restaurant driedaagse vindt plaats van 7 tot en met 9 maart. Reserveren voor een van de toprestaurants kan via de website van Proef de ongezouten waarheid.

Heel cool: onder onze lezeressen mochten wij een zoutbewust diner  voor twee personen bij The Harbour Club verloten. Het diner vindt plaats op dinsdagavond 7 maart.

De winnaar is: Barbara de Lange

Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl

Volg jij ons al?

Facebook Instagram Threads Twitter Pinterest TikTok Newsletter

19 reacties

Barbara de Lange -

Jaaaaaaaaa!!!!!!!! Wat leuk!!!!!!!!! Dank jullie wel, Damespraatjes! Dat wordt een heerlijke avond!

Karin van Rosum -

“wij geven (potentiële) gasten een smaakvol excuus om zich gezond te laten verwennen” lees ik op de website van The Harbour Club. Nou dat wil ik wel eens proberen! Met het gegeven dat je niet meer dan 6 gram zout per dag (het antwoord op de vraag) moet gebruiken ben ik het eens maar of dat de smaak ten goede komt weet ik niet dus ga dat graag proeven.

Kim -

Maximaal 6 gram zout per dag

Chris Oosting -

Goed initiatief want verandering begint bij jezelf, roken was vroeger ook heel gewoon, ik deed altijd suiker in mijn thee etc. Maar voor nu doe ik graag mee voor het diner bij de Harbour Club. Oh ja, maximaal 6 gram zout per dag.

Pascal Enters -

Nou het aangename verenigen met het gezonde ????Maximaal 6 gram per dag is mijn antwoord.

Flos de Boer -

Het antwoord is maximaal 6 gram per dag maar merk in de praktijk dat je daar best snel aan bent. Eitje in de ochtend, zout bij het aardappels koken en natuurlijk alle verborgen zout, zo hoorde ik dat zelfs in soft-ice zout zit. Ben benieuwd naar de Harbour Club en de culinaire verwennerij.

Simone -

Het antwoord is 6 gram per dag maximaal. Een smaakvol diner wil ik graag winnen!

Bianca Stalle -

Het antwoord is 6 gram per dag, loot graag mee!

Mirjam -

Mijn moeder deed vroeger nooit zout in het eten. Pas op latere leeftijd heb ik zout leren eten, maar ik merkte van de zomer dat ze in Duitsland het eten echt veel te zout maken en dat is dan echt vies. Ik heb het eten laten staan. Ik geloof dat wanneer je kun wennen aan meer zout je ook weer kan wennen aan minder zout. Het advies is maximaal 6 gram per dag. Dit lijkt mij een goede uitdaging voor mij.

Antonia -

Om je nieren gezond te houden wordt aangeraden er niet meer dan 6 gram per dag van te eten en 9 gram is dan ook écht veel te veel.
Zelf kook ik behoorlijk zout, mooie gerechten proeven zonder zout zou voor ons een uitkomst zijn!

Linda Meester -

Buiten mededinging:
De Nierstichting geeft 6 gram aan, maar zou eigenlijk liever naar 5 gram per dag gaan.
Dat is moeilijk haalbaar, tenzij je erg oplet.
Het gebruik van een Kruidenwijzer, die bij het bereiden van een maaltijd zout vervangt door kruiden kan daarbij een uitkomst zijn.
Wederom een prachtig initiatief van de Nierstichting, veel plezier met verloten

Bianca -

6 gram zout per dag.
Gedroogd of verse kruiden kunnen al heel veel smaak aan het gerecht af geven, waardoor de juiste smaak heel goed naar voren komt, of in balans wordt gebracht, het is nog heel gezond ook!

Janneke Baxx -

6 gram zout per dag

Marianne Bitter -

6 gram per dag, nog veel vind ik trouwens.

Nina Egli -

Nou niet meer dan 6 gram per dag. Hoor ook de spotjes op de radio en schrok van het feit dat je per jaar een KILO zout te veel naar binnen krijgt, een kilo! Als je dat op het aanrecht ziet staan, poeh…. Ben heel benieuwd naar het menu bij de Harbour Club en hou de dinsdagavond vrij.

Gozee -

6 gram voor een volwassene

Nathalie -

6 gram en verder goed met kruiden en specerijen werken…

Barbara -

6 gram voor volwassenen, kinderen veel minder. Geen zout = echt gezond!!!

Olivia -

6 gram zout per dag

Reageer ook