Ik ben gek op zout. Zelfs zo gek dat ik er echt veel te veel van binnenkrijg. Ongeveer een jaar geleden vulde ik de Zoutmeter test in, waaruit bleek dat ik gemiddeld 9 gram zout per dag eet. Om je nieren gezond te houden wordt aangeraden er niet meer dan 6 gram per dag van te eten en 9 gram is dan ook écht veel te veel. Sinds het invullen van de Zoutmeter ben ik aanzienlijk minder zout gaan eten en dat bevalt me goed.
20 toprestaurants
Tijdens het koken voeg ik tegenwoordig geen extra zout aan het eten meer toe. Gerechten breng ik op smaak met verse kruiden of flink wat peper. Tot nu toe heeft niemand het gemerkt en heb ik ook nog nooit klachten over mijn kookkunsten gehad. Gelukkig maar, want gezond eten moet lekker eten nooit in de weg staan. Wie hier ook zo over denkt, is de Nierstichting. Zij maken zich natuurlijk al langer hard voor het eten van minder zout, maar ze komen ook met steeds meer leuke initiatieven om ons – de gewone mens- hierbij te helpen.
Een van deze initiatieven, is Proef de ongezouten waarheid. Tijdens de restaurant driedaagse, die van 7 tot en met 9 maart plaatsvindt, biedt een aantal toprestaurants een zoutbewust menu aan. Je kunt bij één van de 20 restaurants in het Gooi en Amsterdam reserveren om kennis te maken met zoutbewuste gerechten op topniveau. The Harbour Club, Restaurants Vlaar, Restaurant Royal Mandarin, De Nederlanden en Bloom Kitchen en Bar zijn een aantal van de topzaken die meedoen. Benieuwd naar de rest van de restaurants? Deze kan je bekijken op de website van de Proef de ongezouten waarheid.
Damespraatjes probeert het menu van The Harbour Club
Damespraatjes zou Damespraatjes zijn als wij niet even zouden willen voorproeven. Sandra en ik zijn daarom naar The Harbour Club in Amsterdam gegaan om hun zoutbewuste menu te proeven. En wat was het een succes! Voordat we ook maar een halve minuut aan tafel zaten, werd het zout al demonstratief van tafel gehaald. “Deze mogen jullie natuurlijk niet hebben” zegt de vriendelijke ober die ons bedient. We zijn benieuwd hoe het zal smaken. Heel benieuwd. Sandra en ik kennen The Harbour Club en weten dat je daar ontzettend goed kunt eten (en kunt drinken), dus vertrouwen hebben we er zeker in.
Ons vertrouwen wordt volledig bevestigd zodra we het voorgerecht krijgen: een heerlijke salade met pompoen, huisgemaakte ricotta en crumble van anijszaad. Wat een mooi gerechtje zeg! Als we dat opgesmikkeld hebben krijgen we een fregola pasta met geroosterde groenten. Ook dat is smullen. We sluiten af met een fluffy cheesecake en een kop thee. Je zal wel begrijpen dat wij hebben zitten genieten. En het zout? Dat hebben we écht niet gemist. Sandra en ik eten allebei vegetarisch, maar er zijn natuurlijk ook heerlijke vis- en vleeskeuzes.
Wij kunnen het je zeker aanraden om bij een van de toprestaurants te gaan eten. Het heeft ons echt verbaasd hoe lekker je kunt eten met minder zout.
Winnaar diner bekend!
De restaurant driedaagse vindt plaats van 7 tot en met 9 maart. Reserveren voor een van de toprestaurants kan via de website van Proef de ongezouten waarheid.
Heel cool: onder onze lezeressen mochten wij een zoutbewust diner voor twee personen bij The Harbour Club verloten. Het diner vindt plaats op dinsdagavond 7 maart.
De winnaar is: Barbara de Lange
Meer Gratis spullen kijk op Gratisvoorvrouwen.nl
Barbara de Lange -
Jaaaaaaaaa!!!!!!!! Wat leuk!!!!!!!!! Dank jullie wel, Damespraatjes! Dat wordt een heerlijke avond!