fb
Damespraatjes Damespraatjes

Top-5 bijzondere citytrips

Nu de lente officieel en super warm van start is gegaan begint een gevoel van binnen steeds sterker te worden. Het borrelt, het bruist en het wil eruit… De meest voorkomende symptomen zijn al op diverse sociale media te vinden: foto’s van de eerste BBQ, posts over de stand van de zon in de achtertuin en een exponentiele stijging van check-ins op de meest gezellige terrassen van het land… Nederland heeft de Vakantie Fever!

Hoe goddelijk dit weer in eigen land ook is, een tripje naar het buitenland altijd leuk. Te decadent zo tijdens de crisis? Absoluut niet! Damespraatjes heeft een top-5 stedentrips waar Rome, Parijs en New-York niet in zullen voorkomen. Minder toeristisch, minder duur en eens heel wat anders… In de zon liggen bakken kan in Nederland tenslotte ook.

1.    Istanbul (Turkije)

Bij veel mensen staat Turkije bekend als het walhalla van de goedkope All-inclusive hotels. Dat het land veel meer te bieden heeft dan lauwwarme spaghetti en door dronken Russen overgenomen hotels is bij veel Nederlanders nog niet bekend.

Istanbul is de hoofdstad van Turkije en ligt zowel in het Europeese als het Aziatische deel. Met meer zo’n 19 miljoen inwoners is deze stad een echte wereldstad die een rijke geschiedenis kent.

Echte aanraders: De grote Bazaar van Istanbul, een van de eerste en grootste overdekte winkelcentra in de wereld.

De Blauwe Moskee, een van de grootse moskeeën ter wereld die bekend staat om de vele blauwe tegeltjes.

De Galatatoren, de toren biedt een prachtig uitzicht over de hele stad.

Ook barst het in Istanbul van hippe clubs en goede restaurantjes

2.    Helsinki (Finland)

Een wereldstad is Helsinki niet, maar dat maakt het niet minder mooi. Deze kleine stad telt nog geen 600.000 inwoners, maar is met dit kleine aantal wel goed voor 1/5 van de Finse inwoners.

Helsinki is in 2000 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Niet zo gek; de stad heeft drie symfonieorkesten, de nationale opera en een boel theatergezelschappen.

Verder is Helsinki een echte uitgaansstad. Het centrum huisvest een ontelbaar aantal leuke restaurants, gave clubs en gezellige cafés. Met een uitgebreid busnetwerk, trams en een metro is reizen met het openbaarvervoer goed te doen.

3.    Marrakech (Marokko)

Marokko klinkt ver weg, maar ligt op slechts 3 uur vliegen van Amsterdam. Marrakech is de hoofdstad van Marokko en heeft meer dan 800.000 inwoners. De stad behoort tot één van de vier koningssteden.

Must see in Marrakech: Djemaa el Fna, een toeristisch centraal gelegen plein in het centrum van de stad. ’s Ochtends is hier een mark met allerlei Marokkaanse specialiteiten, ’s Middags verandert het plein naar een plek waar diverse Marokkaanse rituelen worden laten zien zoals slangenbezweerders, verhalenvertellers en acrobaten.

Koranschool Ben Joesoef Madrassa is een ideale manier om prachtige architectuur te bekijken. Deze school is vernoemd naar de van 1106 tot 1142 regerende sultan: Ali Ben Joessoef. De grootste koranschool van Afrika is met 900 studenten een van de belangrijkste koranscholen uit de islamitische wereld.

4.    Reykjavik (IJsland)

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland en heeft slechts 120.000 inwoners. Hoewel IJsland momenteel vooral bekend staat als woest vulkaanland met faillietgaande banken heeft het land absoluut meer te bieden.

Hallgrimskirkja is een kerk die een prachtig over de stad en de wijde omgeving heeft. Een echte eyecatcher in de Reykjavíkse skyline.

Een leuk shoppingcentrum heeft de stad ook, Laugavegur genaamd. Er zijn hier veel barretjes, nachtclubs en restaurants.

Ook de natuur in IJsland is iets wat je niet over kunt slaan. Imposante landschappen, warmwaterbronnen en mooie gletsjers. Deze stad is dan ook absoluut een plek om te verlaten en de ongerepte natuur in de binnenlanden te bekijken.

5.    Tel Aviv (Israël)

Met 400.000 inwoners is Tel Aviv de tweede stad van Israël. Deze prachtige stad aan de middellandse zee is verrassend genoeg een nog niet populaire bestemming onder Nederlanders.

Tel Aviv is een stad die veel te bieden heeft, zoals: cultuur, hippe discotheken, geweldige restaurants, goede winkelmogelijkheden en diverse leuke markten.

Absoluut niet overslaan: Sheinkin Street om heerlijk te shoppen, de dichtbij elkaar gelegen Hakaramel- en Nahalat Binyamin markt en de hoogste toren van Tel Aviv: de 187 meter hoge Azrieli Center Circular Tower.

Jouw verhaal!

Alle vijf steden die maar weinig Nederlanders een kans geven; ga erop uit en ontdek ze! Damespraatjes is erg benieuwd naar verhalen van mensen die al één of meerdere steden uit het lijstje bezocht hebben. Laat ons weten wat jij ervan vond en wat absoluut leuk is om te doen.

Reageer ook