fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tips voor veilig motorrijden met lang haar

Als kleindochter van een autohandelaar, kan het niet anders dan dat ik gek op auto’s ben. Ik vind het geweldig om auto te rijden, mooie wagens te bekijken en om met kenners over hun auto te praten. Wat grappig is, is dat dit ‘auto-virus’ ook op mijn oudste dochter lijkt overgeslagen. Haar droomauto? Een Lamborghini Aventador. Mijn moederhart maakt dan wel even een sprongetje hoor! Haar er daadwerkelijk in zien rijden? Dat maakt me minder enthousiast. Ik zou echt als de dood zijn dat haar iets overkomt. Hierover sprak ik een tijd geleden met een moeder, wiens dochter sinds kort een motor heeft. ‘Vind je dat niet doodeng?’, vroeg ik haar. Ze knikte van ja, maar legde ook uit dat goede beschermende motorkleding, een defensieve rijstijl en een goede helm belangrijk zijn. ‘Dan verklein je echt de kans op verwondingen. En het is ook belangrijk dat ze haar haren goed uit haar gezicht houdt.’ Hoe doe je dat: veilig motorrijden met lang haar? Wij geven tips!

Goed passende helm

Een veilige helm die goed past, is voor elke motorrijder essentieel. Volgens onderzoek van de World Health Organization (WHO) kan het dragen van een helm het risico op een dodelijk letsel bij motorrijders met ongeveer 40% verminderen en het risico op ernstig hoofdletsel met ongeveer 70% verminderen. Daarnaast blijkt uit studies dat landen met verplichte helmwetten een lager aantal dodelijke motorongevallen hebben in vergelijking met landen waar het dragen van een helm niet verplicht is. Hoe je haar ook zit: draag een helm!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door ChromeBurner Motorgear (@chromeburner)

Staart of vlecht

Lang haar kan tijdens het rijden in je gezicht waaien. Dit is niet alleen heel irritant, het is ook nog eens gevaarlijk. Om je beide handen aan het stuur en je ogen op de weg te kunnen houden, is het dus fijn als je haar strak vast zit. Kies voor een stevige staart of vlecht het in.

Haarnetje

Als je nog steeds last hebt van haar in je gezicht, kun je kiezen voor een haarnetje of bandana. Zet dan eerst het haarnetje op en doe je helm hier overheen. Niet alleen fijn tegen rondvliegend haar, ook nog eens hygiënisch. Een wegwerp haarnetje gooi je na gebruik weg. Maar wist je dat er ook herbruikbare haarnetjes bestaan? Deze kun je wassen en keer op keer gebruiken. Wel zo goed voor het milieu!

Nekband

Als je erg lang haar hebt, is de kans aanwezig dat dit niet allemaal in je helm past. Stop je lange staart of vlecht dan in een nekband of in je jas. Zo wappert je haar niet achter je aan en kan het ook niet alsnog in je gezicht waaien.

Praat mee

Hoe ga jij om met veilig motorrijden met lang haar? Ik ben heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd heel erg gezellig 🙂

Afbeelding: Harley-Davidson via Unsplash

Meer te weten komen over de iconen in onze bovenste afbeelding? We vertellen je er graag alles over!

Reageer ook