fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tips voor bij het solliciteren

Denk je de ideale baan te hebben gevonden, maar krijg je knikkende knieën bij de gedachte aan het sollicitatiegesprek. Een goede voorbereiding is het halve werk en blijf vooral jezelf. We geven in dit artikel tips voor bij het solliciteren. 

Tips voor bij het solliciteren

Doen!

 1. Maak een sterkte-zwakteanalyse van jezelf; wees daarbij heel eerlijk, gebruik testuitslagen en de mening van anderen.
 2. Als je geen werk hebt, besteed dan tenminste 20 uur per week aan het solliciteren en oriënteren op de arbeidsmarkt. Zo houd je ook een zekere regelmaat vast die je leven structuur geeft.
 3. Houd bedrijven die reorganiseren in de gaten en bel de personeelsafdeling om te vragen of er vacatures aankomen. Dit geldt natuurlijk niet als de reorganisatie uitdraait op massaontslag.
 4. Bel altijd voordat je een brief stuurt met de contactpersoon die genoemd wordt in een personeelsadvertentie; stel relevante vragen.
 5. Maak gebruik van je netwerk en vertel zo veel mogelijk mensen dat je een baan zoekt. Je netwerk levert vaak verrassende kruiwagens op!
 6. Krijg je een uitnodiging voor een gesprek? Zorg dan dat je zo veel mogelijk over dat bedrijf te weten komt voordat je er naar toe gaat (via Internet, de bibliotheek enz.).
 7. Bel beleefd na wanneer je afgewezen wordt; vraag naar de reden, welke indruk je hebt gemaakt en of er binnenkort nog andere vacatures te verwachten zijn.

Liever niet doen

 1. De irritantste fout die sollicitanten kunnen maken is dat zij de selecteur(s) schriftelijk, telefonisch of in een gesprek proberen hun mening op te leggen. Overtuigen is iets anders dan bekeren.
 2. Laat in een brief dus al te zelfverzekerde uitspraken als “ik ben analytisch” of “ik ben geschikt voor de functie” liever achterwege.
 3. Schrijf in plaats daarvan liever dat een bepaalde werkervaring een beroep deed op je analytische vaardigheden of dat je belangstelling hebt voor een functie en graag in gesprek wilt komen.
 4. Maak geen vuistdik cv boordevol irrelevante details. Houd de brief kort en zakelijk. Maximaal 1 kantje voor een brief en 2 voor een cv is een goede richtlijn.
 5. Probeer tijdens het sollicitatiegesprek niet om het beste of het wenselijke antwoord te geven, maar luister en reageer.
 6. Klaag niet over je (vorige) werkgever en stel de zaken niet anders voor dan ze zijn.
 7. Je hebt recht op een respectvolle behandeling als sollicitant (zie ook de NVP-sollicitatiecode). Wanneer je het gesprek met een onprettig gevoel verlaat, laat de baan dan schieten. Stel je eens voor dat je elke dag met zo’n gevoel thuiskomt!

Loopbaanbegeleiding

Wanneer je bovenstaande tips in de gaten houdt kom je een heel eind. Of je er nu zelf voor gekozen hebt of dat het gedwongen is: je bevindt je in een situatie waarin je een nieuwe baan wilt. Pak dit serieus op als een belangrijk project in je leven. Overweeg ook eens of loopbaanbegeleiding je zou kunnen helpen.

Kan jij hier iets mee?

Denk je dat deze tips voor bij het solliciteren jou zullen helpen? We zijn heel benieuwd. Praat met ons mee in de reacties onder dit artikel. Vinden we altijd erg gezellig.

Afbeelding: Christina @ wocintechchat.com via Unsplash

Bron:  http://www.loopbaanadvies.net/solliciteren/sollicitatietips.php

 

 

Reageer ook