fb
Damespraatjes Damespraatjes

Tips voor de ultieme Staycation oftewel vakantie vieren vanuit je eigen huis

In de Verenigde Staten is de Staycation al een aantal  jaren een populair fenomeen. Door de financiële crisis die daar nog wat meer zijn sporen heeft nagelaten dan hier in Nederland hadden mensen geen geld meer om op vakantie te gaan. Maar Amerikanen gaan bijna nooit bij de pakken neerzitten en proberen er op een positieve manier nog wat van te maken. Zeg maar een beetje zoals Hans uit de Telfort reclames… Dus bedachten ze een manier om thuis vakantie te vieren.

hans-telfort-reclame

De crisis in Amerika is inmiddels over zijn hoogtepunt heen en met veel mensen gaat het financieel beter, maar de Staycation is gebleven. Omdat je met een Staycation niet alleen veel geld bespaart, maar ook omdat het de stress voorkomt die sommige mensen ervaren bij reizen.

Tips voor de ultieme thuisvakantie

1. Doe alles anders dan anders. Belangrijk bij een Staycation is dat je een vakantiegevoel krijgt.

2. Laat de was in de wasmand. Als je op vakantie bent trek je sommige dingen ook wat vaker aan dan je thuis zou doen. Doe dat nu ook.

3. Zet je telefoon op stil. Beantwoord alleen de hoognodige telefoontjes.

4. Ga ’s ochtends lekker verse broodjes bij de bakker halen. En bezuinig niet op het beleg.

5. Ga beslist niet schoonmaken? Misschien kun je voor deze staycation de huishoudelijke hulp van je vriendin een paar keer vragen. Permitteer jezelf deze luxe.

6. Lunch en avondeten zelf maken? Ik dacht het niet! Ga lekker uiteten of picknicken. Uiteten kun je zo duur maken als je zelf wilt.

Houd nog even het volgende in gedachten: op vakantie gaan is heel duur. Doordat je je dit uitspaart kun je thuis het geld wel lekker laten rollen

7. Breng je hond naar het hondenhotel. Of naar je allerliefste vrienden. Hoeveel je ook van je hond houdt, het kan heel fijn zijn als je even verlost bent van de verantwoordelijkheid van het zorgen voor….

8. Ga een tenniscursus volgen. Op vakantie zou je dat misschien ook hebben gedaan. Ontdek wat de mogelijkheden voor leuke cursussen of workshops zijn, het hoeft natuurlijk geen tennis te zijn. Misschien wil je wel leren duiken.

9. Maak lekker veel foto’s van je Staycation. En zorg dat elke foto het waard is dat die gemaakt is. De boodschap hier is eigenlijk: doe heel veel dingen die de moeite én het fotograferen waard zijn.

10. Speel toerist in je eigen regio. Ben je al wel eens in het museum bij jou in de stad geweest? Zelf woon ik in Hilversum, maar ben nog nooit naar Beeld en Geluid op het Mediapark geweest. In het geval van mijn Staycation zou die meteen op mijn lijstje komen.

11. Krijg je mensen te eten? Organiseer dan een barbecue en laat zeker iedereen wat meenemen. Ga niet steeds naar de keuken, maar probeer zoveel mogelijk buiten te doen. Koop ijs voor de koelbox en zet daar de witte wijn en de biertjes in. Smaakt dubbel zo lekker.

12. Ga een boek lezen. En laat je door niemand storen. Neem je boek mee naar het strand, zwembad of park en ga niet naar huis voordat ie helemaal uit is.

13. Besteed lekker veel aandacht aan de kinderen. Zeker als dat er normaal misschien niet zo van komt. Nog nooit een hut gebouwd? Doe dat dan nu en kijk of jullie er een nachtje in kunnen blijven slapen.

14. Neem ook een paar dagen voor jezelf. Doe in deze dagen dat wat alleen jij leuk vindt en de rest van je gezin helemaal niet. Die kunnen op die dag dan ook doen, wat zij het allerleukste vinden. ’s Avonds kun je elkaar dan weer lekker bijpraten.

 

15. Zorg voor een perfecte afsluiting van je Staycation. Misschien door een boottochtje, avondje bioscoop met etentje ervoor.

We zijn heel benieuwd naar jullie ervaringen!

Reageer ook